Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konta FTP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
admix
Witam,

W jaki sposób i czy jest wogóle możliwe zakładanie kont FTP używając to tego PHP ?

Z góry dzięki za pomoc
erix
Jest możliwe:
  1. zależy od demona
  2. zależy od konfiguracj ww.
admix
Cytat(erix @ 12.06.2009, 18:35:20 ) *
Jest możliwe:
  1. zależy od demona
  2. zależy od konfiguracj ww.

Możesz podać jakiś przykład w jaki sposób można to zrobić i jaki demon jest do tego potrzebny ?
dr_bonzo
Musisz miec serwer FTP zainstalowany, ,wtedy mozesz myslec o zakladaniu do niego kont.
admix
Cytat(dr_bonzo @ 12.06.2009, 21:36:49 ) *
Musisz miec serwer FTP zainstalowany, ,wtedy mozesz myslec o zakladaniu do niego kont.

Mam serwer dedykowany więc moge zainstalować na nim co będzie konieczne - ale w jaki sposób mogę zakładać konta FTP używając PHP ?

Załóżmy więc że mam już ten serwer FTP zainstalowany - co teraz muszę zrobić ?
erix
Czytałeś, co napisałem? Chyba nie...
admix
@erix - szukam konkretnego przykładu jak rozwiązać ten problem - a gdzie pytam wszyscy tylko mówią co musze mieć lub że nie jest to możliwe - jeśli więc mówisz że zależy od demona i jego konfiguracji - możesz podać na przykładzie dowolnego demona jak i co mam skonfigurować żeby mi to działało ?
erix
Cytat
możesz podać na przykładzie dowolnego demona jak i co mam skonfigurować żeby mi to działało ?

Nie podam konkretnie, pogłowisz się. Poszukasz w google odpowiednich terminów.
  • LDAP
  • PAM
  • tabela w SQL
admix
Cytat(erix @ 13.06.2009, 11:00:01 ) *
Nie podam konkretnie, pogłowisz się.

blinksmiley.gif

Widze że tu też niestety nikt mi nie jest w stanie pomóc sadsmiley02.gif. Jak znajde rozwiązanie przedstawie go tu żeby nikt już nie miał tego problemu...
erix
Pomóc != podesłać gotowca.
admix
Ja nie szukam gotowca tylko przykładu jak się za to zabrać. Zresztą @erix mówiłeś że wszystko zależy od konkretnego demona i jego konfiguracji więc żeby mi ktoś napisał gotowca musiałbym tu podać swoją konfigurację sciana.gif
Louner
Nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany w programowaniu, ale takie rzeczy można zrobić tak:
  1. otwórz w dowolnym katalogu plik 'dodaj_konto.txt' i nadaj mu takie uprawnienia, żeby nikt niepowołany nie mógł go edytować
  2. żeby wszystko działało jak należy, najlepiej mieć w tle jakiś działający program ( daemon, proces, napisany w dowolnym nadającym się do tego języku ), który będzie sprawdzał regularnie ( często ) zawartość pliku 'dodaj_konto.txt'
  3. w skrypcie php, kiedy chcesz dodać nowe konto ftp, wpisz do pliku 'dodaj_konto.txt' login, hasło i inne dane oddzielone spacjalmi
  4. jeżeli program, który działa w tle wykryje, że w pliku 'dodaj_konto.txt' są jakieś dane, niech go wyczyści i doda konto o tych właśnie parametrach używając oprogramowania serwera
i tyle. W sumie to chyba bezpieczne rozwiązanie, pod warunkiem, że tylko skrypt PHP i wybrany daemon będą mogły edytować plik 'dodaj_konto.txt'. Ten sposób teoretycznie zadziała na wszystkim, a najważniejsze, że z poziomu PHP nie trzeba używać funkcji 'system'. winksmiley.jpg

Pozdrawiam

@admix
Nie ma problemu. winksmiley.jpg
erix
Cytat
Zresztą @erix mówiłeś że wszystko zależy od konkretnego demona i jego konfiguracji więc żeby mi ktoś napisał gotowca musiałbym tu podać swoją konfigurację

Gdybyś wyguglał chociaż JEDEN z tych terminów, które wymieniłem, to mielibyśmy o czym rozmawiać...

A Tobie się nie chce nawet palców ruszyć.
admix
@Louner dzięki - poszłem tym tropem i znalazłem plik w którym przechowywane są dane użytkowników FTP który edytuje używając PHP więc nawet demon nie potrzebny smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.