Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS][JavaScript] Tło zależne od rozdzielczości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć smile.gif

Mam do was ogromną prośbę.
Otóż chcę, zależnie od rozdzielczości podłączać inne arkusze stylów css. Chodzi głównie o obrazek tła. Zależy mi, żeby był pod większością popularnych rozdzielczości, widziany w całości.
I czy można PHP dawać jakoś do css?

Szukałem w googlach, na pewno gdzieś to jest, ale czy źle zadaję pytanie czy co - nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za pomoc
wookieb
Rozdzielczosc pobierzesz za pomoca Javascript i dzieki niemu tez dolaczysz JS.
Ale co ty masz za strone ze musisz dolaczac style w zaleznosci od rozdzielczosci?
erix
[quote]Otóż chcę, zależnie od rozdzielczości podłączać inne arkusze styli css.[quote]
stylów. A co do pytania: poszukaj o media queries.
BatGraf
Cytat
Ale co ty masz za stronę ze musisz dołączać style w zależności od rozdzielczości?

Ma być obrazek, jako tło, który musi być widoczny w całości. W różnych rozdzielczościach będzie widziany inaczej. Oto powód. Znalazłem w JS prościutki skrycik i jeśli nie znajdę czegoś lepszego to będzie dobre rozwiązanie

Cytat
stylów
- dzięki smile.gif pisałem późno, choć nie do końca to tłumaczy

Cytat
poszukaj o media queries.
- właśnie przeglądam. Nie znalazłem jeszcze jak dokładnie to działa, ale jak jest z CSS3 - wszystkie przeglądarki to już trawią?
erix
Wiesz, wiele przeglądarek wykorzystuje elementy HTML5, choć on jeszcze nie został oficjalnie zatwierdzony. ;]

W nowoczesnych przeglądarkach powinno działać - w pozostałych: JavaScript, dla IE: expression.
Agape
Chciałbym zauważyć, że przeglądarka może nie wysłać Ci w nagłówku jaka jest rozdzielczość na komputerze, dlatego musisz zrobić jeszcze jedną alternatywną rozdzielczość standardową. Takie rozwiązanie jest w teorii bardzo dobre ale w praktyce pracochłonne i nie stosowane, ponieważ tak jak mówię, przeglądarka może nie wysłać informacji o rozdzielczości i wtedy cała praca na nic.
BatGraf
To wykorzystałem.

1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  3. </head>
  4. <body><script language="javascript" type="text/javascript">
  5. <!--
  6. var W = screen.width;
  7. if (W == 800) document.body.background = "800.jpg";
  8. else if (W == 1024) document.body.background = "1024.jpg";
  9. else if (W == 1280) document.body.background = "1280.jpg";
  10. else if (W == 1600) document.body.background = "1600.jpg";
  11. else document.body.background = "bg.jpg";
  12. //-->
  13. </body>
  14. </html>

Cholerka, myślałem, że to bardziej proste będzie, że phpem sprawdzę jaką rozdzielczość ma przeglądarka i wg tego załaduje odpowiedni plik css. A tu jednak chyba nie tak łatwo będzie smile.gif

Tak czy inaczej dzięki za pomoc, chyba, że wpadnie Wam coś innego do głowy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.