Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]htmlentities nie dziala (calkiem)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qxxx
Hi,

uzywam funkcji htmlentities aby sie polskie teksty np w plikach zapisal (nie mysql)
  1. <?php
  2. $desc= htmlentities($desc, ENT_COMPAT, "UTF-8");
  3. ?>

to dziala na niemieckie (i moze inne) liery, ale nie konwertuje wszystkich polskich liter, dziala tylko na ó --> &oacute; a reszta jest tak jak byla, sie nie zmienia.
Jest tam moze jakas inna funkcja co dziala na kazdy jezyk? bo pracuje pzy skrypcie ktury nie tylko po polsku ma dzialac...

Pozdrawiam, q.
yaotzin
A to nie powinno być html_entity_decode questionmark.gif htmlentities Ci zakoduje te polskie znaczki chyba hmmmm... chociaż chyba nie zawsze smile.gif
qxxx
Cytat(yaotzin @ 13.06.2009, 15:03:06 ) *
A to nie powinno być html_entity_decode questionmark.gif htmlentities Ci zakoduje te polskie znaczki chyba hmmmm... chociaż chyba nie zawsze smile.gif

html_entity_decode zrobi z krzakow (&oacute;) znowu polskie litery, (ó)
Ja hce na odwrot, z polskich liter te krzaki zrobic aby np hindus na swojim kompie mogl wczytac ten polski plik.

NIe wiem czemu to nie dziala, ma ktos jakas str_replace funkcje?
htmlentities koduje mi polskie tak:

1. <?php
  2. $txt="górę";
  3. $e=htmlentities ($txt,ENT_COMPAT, "UTF-8");
  4. echo $e;  //  g&oacute;rę
  5. ?>

mam php 5, najnowszy hyba bo miesiac temu instalowalem.
erix
Zajrzyj do htmlentities" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i zobacz, co ciekawego jest tam w komentarzach. [;
qxxx
Cytat(erix @ 13.06.2009, 15:43:39 ) *
Zajrzyj do htmlentities" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i zobacz, co ciekawego jest tam w komentarzach. [;

ta funkcja htmlentities1250 to wogule nie dziala, nawet ó mi nie dziala z slowa "przegladarka" zrobi mi taki syf:
przegl&Auml;&hellip;darka --> przeglÄ…darka

WTF? jak to zrobic aby dzialalo, teraz sie caly dzien nad polskim mecze, a co dopiero ruski albo chinski .. sad.gif
qxxx
Cytat(erix @ 13.06.2009, 16:27:27 ) *

dzieki, ale nie dziala bo robi z jednej polskiej litery 2 kody:

1. <?php
  2. $txt="przeglądarka";
  3. $e=htmlnumericentities($txt);
  4. echo $e;  // --> przeglÄ…darka
  5. ?>

nie rozumie tego, kompletnie sad.gif jest tez takie cos u was? ja nie kodowalem nigdy na polskie systemy, teraz dopiero troche i juz omalo zwariowac idzie winksmiley.jpg
cojack
a o kodowaniu to już nie uczyli? Musisz ustawić kodowanie, chociażby za pomocą header.
qxxx
Cytat(cojack @ 13.06.2009, 17:31:53 ) *
a o kodowaniu to już nie uczyli? Musisz ustawić kodowanie, chociażby za pomocą header.

kodowanie juz dawno wsadzone, prubuje utf-8, ISO-8859-1... bawie sie z iconv, jedyne co mi troche pomoglo jest "setlocale", ale tez nie dziala jak tzeba:

z polskich liter zrobi normalne ż -> z.
to by wystarczylo, jak by dzialalo na linuxie, z xampp mi tu dziala:

1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1");
  3.  
  4. setlocale(LC_ALL, 'en_US.ISO-8859-15');     //Ustawilem tak jak na linuxie jest
  5. $txt="żółwik";
  6. $e= iconv( "UTF-8", "ISO-8859-1//TRANSLIT", $de );
  7. ?>

na windowsie mi wyda: zolwik
a na linux: zo?wik

jest moze jakas klasa do darmowa/ czy do kupienia ktora sie z takim czyms bawi?

ok, dziala, wszystko ustawilem na utf-8, dziwne, juz mialem... ale teraz dziala, nawet chinski i ruski zdiela. teraz brakuje jeszcze zeby pies sczekal po utf-8
caly dzien w dupie pzez takie cos, haha... yahoo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.