Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] funkcja bbcode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mijagi
dałem tutaj część klasy, odpowiadającej za wprowadzenie kodu do bazy z użyciem geshi. Wszystko działa ok, jeśli pomiędzy [ c ode ] [ /c od e] daje kod bez ', jeżeli dam kod np, echo "siema";, pojdzie ok, jeśli dam : echo 'siema';, to mysql_error zwróci mi :
Kod
# 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'siema';

Kod
function code($source, $lang, $line)
        {
        include_once('geshi/geshi.php');
        $source = stripslashes(htmlspecialchars_decode($source));
        $geshi = new geshi($source, $lang);
        $geshi -> enable_line_numbers(GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS, 3);
        $geshi->set_header_type(GESHI_HEADER_PRE_VALID);
        $geshi->start_line_numbers_at($line);
        return '<div>Kod '.$lang.':<div>'.stripslashes($geshi->parse_code());
        }

function bbcode($text)
    {
        $text = preg_replace('/\[code=(.+?) line=([0-9]+)\]([\d, \D]+?)\[\/code\]/e', '$this->code(\'\\3\', \'\\1\', \'\\2\')', $text);
        return nl2br($text);
    }
DREEMus
A o backslash'u zapomniałeś questionmark.gif
Przed każdym apostrofem daj \ ... echo \'siema\';

Powinno działać smile.gif
mijagi
no teraz dziala zapisuje ladnie,
ale w kodzie jezeli sie pojawi ", to dalsza część kodu jest cała niebieska, tak jakby komentowanie ? nie mam pojęcia
DREEMus
tak samo z \" winksmiley.jpg

A gdzie podziało się "pomógł" questionmark.gif biggrin.gif
Fifi209
Cytat(DREEMus @ 14.06.2009, 00:24:19 ) *
A gdzie podziało się "pomógł" questionmark.gif biggrin.gif

A ładnie się tak upominać? Jak będzie chciał to sam da - a tak tylko wymuszasz. winksmiley.jpg
mijagi
DREEMus, Twoja metoda nie pomogła, przy dodawaniu musialem dac addslashes, przy wyswietlaniu stripslashes.
DREEMus
Cytat(fifi209 @ 14.06.2009, 10:11:04 ) *
A ładnie się tak upominać? Jak będzie chciał to sam da - a tak tylko wymuszasz. winksmiley.jpg

Żartem napisałem winksmiley.jpg Po prostu miło jest wi(e)dzieć, że się komuś pomogło winksmiley.jpg

hmm, ja się zawsze ratuje mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual winksmiley.jpg
Fifi209
Cytat(DREEMus @ 14.06.2009, 11:47:41 ) *
Żartem napisałem winksmiley.jpg Po prostu miło jest wi(e)dzieć, że się komuś pomogło winksmiley.jpg

hmm, ja się zawsze ratuje mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual winksmiley.jpg

@offtopic
Nie wiem czy wiesz, ale to czy dostaniesz "pomógł" możesz sam sprawdzić klikając na ten właśnie licznik...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.