Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwarcie nowego okna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
TomAsh18R
Witam.
Poszukuję polecenia, które pozwoli otworzyć nowe okno (z formularzem, dzięki któremu będzie można napisać dajmy na to wpis do księgi gości) a po naciśnięciu przycisku WYŚLIJ okno to automatycznie się zamknie a strona z której weszliśmy w pisanie nowego wpisu do księgi automatycznie odświeżyła się i pokazała kolejny rekord (czyli nasz wpis smile.gif)
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem smile.gif Zawsze miałem z tym problem winksmiley.jpg
Fifi209
window.open() ?

Jakbyś chciał to 30 sek i na google byś znalazł.
TomAsh18R
Wszystko dobrze, ale nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą: bo kliknięciu jakiegoś odnośnika w tym oknie co zostało otworzone ono się nie zamyka. Nie wiem jak to ustawić, żeby po kliknięciu się automatycznie zamknęło.
Fifi209
np.

Kod
<a href="link.html" onclick="window.close();">Tekst</a>
TomAsh18R
INDEX.HTML
  1. function otworz(adres) {
  2. noweOkno = window.open(adres, 'okienko', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=180, height=200')
  3. }
  4. </head>
  5. <a href="javascript:otworz('pilot.html')">Strona 1</a>
  6. </body>

PILOT.HTML >> <HEAD>
  1.  
  2. function aktualizuj(adres)
  3. {
  4. opener.document.location = adres
  5. }

PILOT.HTML >> <BODY>
  1. <a href="javascript:aktualizuj('inna.html')" onclick="window.close();">Zmień</a>

No i wyłącza się okno bez włączenia zaktualizowania strony...
Fifi209
Kod
<a href="javascript:aktualizuj('inna.html')" onclick="window.close();">Zmień</a>

usuń onclick
Kod
<a href="javascript:aktualizuj('inna.html')">Zmień</a>

A to:
Kod
<script>

function aktualizuj(adres)
{
opener.document.location = adres
}
</script>

zamień na:
Kod
<script>

function aktualizuj(adres)
{
opener.document.location = adres
window.close(); // zamykamy okienko
}
</script>
singles
Może spróbuj opener.location.reload(), tak jak piszą w tym wątku.
#luq
Taka mała uwaga
  1. noweOkno = window.open(adres, 'okienko', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=180, height=200');

Przez trzeci parametr nie ruszy (a przynajmniej patrząc się standardu nie powinno, chodź Mozilla otwiera nowe okienko, chodź wywala Excepion). Trzeci parametr powinien być ciągiem bez spacji

1. 'width=180,height=200,toolbar=no(...)'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.