Jak zrobić skrypt który będzie uaktualniał datę na stronie z którą zaktualizował rekordy w bazie mysql. Mój skrypt działa tak mam pewną tabele do modyfikacji plik php w niej dane po ich wpisaniu i naciśnięciu guzika zapisz rekordy, rekordy te są uaktualniane w mysqlu i oczywiście na stronie dostępnej dla użytkowników. Chciałbym aby na tej stronie wyświetlała się data ostatniej modyfikacji po naciśnięciu guzika zapisz zmiany.
Stwórz dodatkowe polew tabeli i zapisój do niego datę przy użyciu "now();"
przykład:
Kod
"UPDATE nazwatabeli SET last_mod=now();";
MicNeo
14.06.2009, 13:18:31
Dodaj do tabeli nową komulne o nazwie np: last_mod. W skrypcie podczas zapisywaniu zmian do bazy, uaktualniaj konkretna komórke last_mod. Date pobieraj z php'owskiej funkcji
Trzy osoby i trzy inne punkty spojrzenia na problem. Chyba najodpowiedniej jest użyć funkcji z mysql (now()) i obciążać bazę.
Spawnm
14.06.2009, 13:42:13
a czy ustawienie w bazie pola z datą na timestamp nie będzie czasem aktualizować daty przy każdej modyfikacji wpisu ? Bo wydaje mi się że tak, i nie trzeba nic robić po stronie php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.