Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Mały problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kvachu
Witam!
Jako, że jestem jeszcze newbie w php i mysql to mam mały problem.
Mam kod:
  1. <?php
  2. if($save=="1") {
  3.                    if(!$typ) {
  4.                        echo "Nie podałeś typu klanówki!<br>";
  5.                        $error="1";
  6.                    }
  7.                    if(!$punkty_my) $punkty_my = "0";
  8.                    if(!$punkty_oni) $punkty_oni = "0";
  9.                    if($error!="1") {
  10.                              
  11.                        mysql_query("INSERT INTO wars (przeciwnik, tag, dzien, miesiac, rok, tryb, typ, punkty_my, punkty_oni, gracz1, gracz2, gracz3, gracz4, flaga, runda1, r1my, r1oni, runda2, r2my, r2oni, runda3, r3my, r3oni) VALUES ('$przeciwnik', '$tag', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$tryb', '$typ', '$punkty_my', '$punkty_oni', '$gracz1', '$gracz2', '$gracz3', '$gracz4', '$flaga', '$runda1', '$r1my', '$r1oni', '$runda2', '$r2my', '$r2oni', '$runda3', '$r3my', '$r3oni')");
  12.  
  13.                        echo "<BR>Mecz dodano pomyślnie! Zostaniesz automatycznie przekierowany na stronę..<META HTTP-EQUIV=\"Refresh\" CONTENT=\"2; URL=index.php?link=cws\">";
  14.                    }
  15.                }
  16.            else {
  17.    echo "
  18.    <form action=\"index.php?link=addcw\" method=post>
  19.    <br>
  20.    <tr>
  21.    <td colspan=\"2\" align=center class=\"addcw\"><BR>Dodawanie Klanówki<BR><BR></td>
  22.    </tr>
  23.    <tr><td class=\"addcw\" width=\"100\" align=\"right\">Przeciwnik :</td><td class=\"addcw\"><select name=\"przeciwnik\">";
  24.       $result = mysql_query("SELECT * FROM opponents ORDER BY nazwa ASC");
  25.       while($przeciwnicy = mysql_fetch_array($result)) {
  26.       echo "<option value=\"".$przeciwnicy['tag']."\">".$przeciwnicy['nazwa']." - ".$przeciwnicy['tag'];
  27.       }
  28.    echo "
  29.        </option></select></td></tr>
  30. ?>

I teraz mam dwie tabele. Jedna to wars gdzie się dodaje całe klanówki, a druga to opponents, gdzie mam bazę naszych przeciwników. Za pomocą:
  1. <?php
  2. <tr><td class=&#092;"addcw\" width=\"100\" align=\"right\">Przeciwnik :</td><td class=\"addcw\"><select name=\"tag\">";
  3.       $result = mysql_query("SELECT * FROM opponents ORDER BY nazwa ASC");
  4.       while($przeciwnicy = mysql_fetch_array($result)) {
  5.       echo "<option value=\"".$przeciwnicy['tag']."\">".$przeciwnicy['nazwa']." - ".$przeciwnicy['tag'];
  6. ?>

Mogę wsadzić w tablicę wars tag, ale teraz brakuje jeszcze "przeciwnik". Nie mam pojęcia jak wsadzić w tablicę wars oba pola(przeciwnik, tag) za pomocą jednego <option>.
Mam nadzieję, że jest to choć trochę zropzumiałe.
Czy jest to mozliwe? Jeśli tak to prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki.
MicNeo
Dodaj sobie do tabeli (mysql) pole id. I potem tworząc pole option dajesz coś takiego:
  1. <?php
  2. echo "<option value=\"".$przeciwnicy['id']."\">".$przeciwnicy['nazwa']." - ".$przeciwnicy['tag'];
  3. ?>

id jest to unikalny identyfikator. Dzięki niemu masz potem dostep do danego przeciwnika.

Jakbyś zarzucił jak wygląda twoja baza danych byłoby fajnie smile.gif Bo nie wiem czy dobrze skumałem o co ci chodzi.

PZD!

BTW: Ty nie jesteś ze sceny AA?
kvachu
A więc tu masz obraz obu tabel(pierwsza opponents, druga wars):

Scena Soldat(gra zrobiona przez polaka).
MicNeo
Dobra, to teraz troche nie rozumiem twojego problemu winksmiley.jpg Co ty chcesz konkretnie przesłać w polu option i po co?
kvachu
No więc w tabeli opponents mam bazę przeciwników. Dodaję ich osobno, nie razem z klanówkami. I teraz podczas dodawania nowej klanówki mam coś takiego:

Jak widać w przeciwnik mam wybór z nazwą klanu przeciwnika i jego tagiem. W kodzie który pokazałem w temacie zostanie dodany tylko tag i w liście klanówek będzie on wyświetlany ok:

Niby jest ok i tak w sumie można by zostawić, ale brak mi pełnej nazwy klanu, którą chciałbym by się wyświetlała po najechaniu na tag jako title w komórce <td title="$przeciwnik">. Niby taki duperel, ale chciałbym by na mojej stronie było wszystko idealne i jak najwięcej informacji do klanówki.
Myślałem nawet o tym by pierw zadeklarować jakoś $tag z wars, a następnie sprawdzać w opponents czy taki tag istnieje i zwrócić $nazwa. Tylko oczywiście ja jestem noob i tego nie potrafię, ale domyślam się, że to możliwe.

Mam nadzieje, że teraz to jaśniej wygląda =(.
MicNeo
Rozumiem, że z tabeli 'wars' pobierasz informacje i wyświetlasz je tak jak tu:

Z tego co widze, to przecież masz w tabeli 'wars', kolumne 'przeciwnik'. Tam nie znajduje się nazwa przeciwnego teamu? Podaj kod, tego pliku który odpowiada, za tworzenie tej tabelki:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.