Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: umowa na odległość
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zwierzołak
witam,

Zastanawiam się czy można podpisać ważną umowę nie spotykając się osobiście z drugą stroną. Do tej pory zawsze podpisywałem umowy osobiście, ale jakbym chciał współpracować z klientami z zagranicy to byłoby to sporym utrudnieniem. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Słyszałem coś takiego, że dokumenty przesłane faksem mają moc prawną (czy jakoś tak:) - więc może umowa przez faks?
Cysiaczek
Normalnie pocztą prześlij smile.gif
zwierzołak
kurde, nie wpadłem na to smile.gif
no trudno się przyczepić do tej metody, ciekawy jestem jednak czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z pracą np dla zagranicznego klienta z którym nigdy się nie widział
sztosz
Firmy kurierskie dziennie przewożą miliony umów, normalna sprawa smile.gif
prszakal
Można także wykorzystać skaner
scanner
Ale moje usługi nie należą do tanich.

Co do umowy - ja zwykle wysyłam klientowi PDF do akceptacji mailem, jeśli akceptacja jest, to wysyłam mu dwie kopie papierowe podpisane przeze mnie kopertą, po czym klient mi jedną podpisaną przez siebie odsyła - zero jakiś kombinacji. Cały świat tak działa
Crozin
@prszakal: z tego co mi wiadomo to dokumenty przesłane faksem czy zeskanowane nie mają żadnej wartości - w świetle prawa - chociaż mogę się mylić. Pamiętam, że kiedyś też tak kombinowałem, ale uświadomiono mnie.

Dokładnie tak jak scanner napisał najlepiej jest zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.