Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Radio buttons w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marck
Serdecznie witam.

Mam mały problem z radio button. Otóż chciałbym, by w każdym wierszu tabeli pokazywało się radio, które będzie służyło do edycji. Np

1. <?
  2. echo"<table>";
  3. $wypis=mysql_query("SELECT * FROM rekordy");
  4. while($ln=mysql_fetch_array($wypis)){-
  5. $id=$ln['id'];
  6. $nazwa=$ln['nazwa'];
  7. echo"<tr><td>$id</td><td>$nazwa</td><td><form action='strona2.php method='post'><input type='radio' name='id' value='$id></form></td></tr>r\n";
  8. }
  9.  
  10. echo"</table>";
  11. ?>

Otóż chciałbym, by można było zaznaczyć kilka wybranych rekordów i pobrać je do edycji po naciśnięciu jednego submita Edytuj. Jak zebrać dane $id - do tablicy? Prosiłbym o jakiś przykład. Wprawdzie mogę zamiast radio dać submit z value='E', ale wtedy pobierze tylko ten jeden rekord, a ja chciałbym móc zaznaczyć kilka - do edycji lub kasowania
Czy ktoś z was ma pomysł jak to zrobić?
Pawel_W
  1. <input type="checkbox">

tzw. combobox - mozna zaznaczyć wiele opcji, a później w php wychwytujesz zaznaczone ;]
marck
Chyba się nie zrozumieliśmy. Może być i checkbox, ale mi chodzi jak wyłapać te dane. Tabela jest zmienna, w każdym wierszu 1 checkbox, który się tworzy automatycznie. Nie wiem jak te dane zdjąć. Normalnie by było $_POST['nazwa'], w którym przekazać chcę id rekordu (kilku rekordów).
Po prostu możliwość zaznaczenia kilku rekordów, by wykonać na nich akcję - Tak jak np. w phpMyAdmin, gdzie zaznaczasz kilka tabel, a jednym guzikiem wykonujesz akcję. Da radę tak zrobić?
drzalek
Z tego co zrozumiałem, chcesz zebrać tylko te dane, które zostaną zaznaczone, jeśli tak, to musisz uzyć do tego tablic: Najpierwa nadajesz checkbox'om taką samą nazwę np nazwa[], wtedy będziesz to mógł przechwycić jako tablicę... no ale na dobrą sprawę nie wiem czy w ogóle o to chodzi smile.gif
marck
dokładnie o to. Tak jak w phpMyAdmin - zaznaczam 5 rekordów, deptam kasuj-usuwa wszystkie 5. Czy mógłbyś podać fragment kodu, przykład zdjęcia rekordu z tablicy, bo dla mnie tablice to nowum
drzalek
No tam gdzie masz checkbox'a dajesz np:

1. <input type="checkbox" name="nazwa[]">

No a potem w skrypcie który przetwarza te Twoje checkbox'y używasz foreach dla nazwa. Wszystkie checkboxy które nazwałeś nazwa[] i które użytkownik zaznaczył możesz odebrać poprzez POST['nazwa'] będzie to tablica z tymi właśnie checkboxami, wówczas przy pomocy foreach możesz się do nich dostać.

O tutaj jest temat w którym masz przykładowy kod smile.gif

Przykład
marck
wielkie dzięki - cisnę pomógł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.