Witam. Tworzę swojego cmsa, mam profile użytkowników, wszysko chodzi cacy. Chciałbym zrobić tak, że każdy użytkownik miałby możliwość stworzenia swojej własnej galerii zdjęć. Inni użytkownicy będą mogli ją przeglądać, dodawać komentarze pod zdjęciami itp.
Po kliknięciu w odnośnik w profilu osoby, przeniesieni zostaniemy na adres /galeria/index.php z id użytkownika przesłanym metodą GET.
Zrobiłem sobie mniej wiecej sposób w jaki stworzę tę galerię w bazie danych, chciałbym Was spytać, czy będzie to dobra metoda, oraz może ktoś zaproponuje lepsze rozwiązanie.
Mianowicie, struktura tabel w bazie danych będzie wyglądać tak:
tabela: user_gallery
pola: id, user_id, kategoria, zdjecie, tytul, opis

tabela: category_gallery
pola: id, user_id, nazwa

Przykładowe dane w tabelach:
user_gallery:
id, user_id, kategoria, zdjecie, tytul, opis
1, 4, 3, images/$user_name/$tytul_bez_spacji_itp.jpg, Moje zdjęcie, To jest zdjęcie moje
2, 19, 6, images/$inny_user_name/$tytul_zdjecia.jpg, zdjęcie innego usera o id 19, opis do tego zdjęcia

category_gallery:
3, 4, Osobiste
4, 4, Natura
5, 19, Kategoria innego usera
6, 19, Kategoria tego samego usera co wyżej

Wyświetlać kategorie będę po prostu po id użytkownika poprzez wyszukanie z tabeli category_gallery. Po kliknięciu w kategorie, wyśle przez GET id kategorii i wyświetli wszystkie zdjęcia z user_gallery gdzie jest id takie i takie. Po klinięciu na zdjęcie otworzy się podstrona z dużym zdjęciem i komentarzami, po id z user_gallery GET'em.

Mam pytanie, czy to dobre rozwiązanie? Czy może, niezbyt bezpieczne/dziurawe/nieładne tongue.gif
Wydaje mi się, że może być wolne, mając wiele zdjęć w bazie, przeszukanie może troche potrwać, aczkolwiek nie wiem jak stworzyć to inaczej, prościej i wygodniej.
Pozdrawiam.