Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż praw autorskich
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ladovnik
Witam. Napisałem pewien skrypt. Chciałem go udostępnić na licencji GNU AGPLv3, tak jak jest udostępniany php-fusion. Pomyślałem jednak, że nie chce mi się za bardzo rozwijać dalej tego skryptu, a jest obecnie dość oryginalnym i rozbudowanym systemem. Dlatego zastanawiam się, czy jeśli chcę odsprzedać skrypt i prawa autorskie jakiejś firmie, czy muszę to zrobić od razu, czy mogę opublikować skrypt na licencji a potem jak jakaś firma się zainteresuje, to im odsprzedać?

Pozdrawiam,
ladovnik
kwiateusz
jako autor mozesz nalozyc kilka licencji na produkt winksmiley.jpg np jak ma virtualbox - dla uzytku nie komerycjnego za free do komercyjnego nalezy wykupic licencje winksmiley.jpg
dr_bonzo
Hmm, taki mysql wydaje 2 wersje bazki, community edition i enterprise (czy jakos tak) jedna na GPLu druga nie, z osobnymi licencjami.
Wiec mozesz zrobic 2 produkty, jeden wydac na GPL a drugi na zamknietej licencji (no i ten pozniej sprzedac). itd.

PS. nie jestem prawnikiem wiec lepiej sie dopytac profesjonalistow.
ladovnik
Ze sprzedażą, chodziło mi o kompletną sprzedaż, tak jak to było z twórcą GaduGadu - gość to zrobił, sprzedał kod i prawa dużej firmie i teraz duża firma rozwija program a gość nie ma już nic do powiedzenia bo nie jest autorem/właścicielem prawnie (Tak to mniej więcej było).
Kocurro
Autorem jest i będzie nawet milion lat po śmierci. Prawa autorskie są niezbywalne.

Prawa majątkowe natomiast tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.