Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna niezdefiniowana
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mistycus
Chciałbym, aby moja instrukcja była wykonywana pod warunkiem, iż zmienna $strona nie została zdefiniowana. Oto ta instrukcja:

if($strona==undefined){$strona=="index"};

W JavaScripcie niezdefiniowana zmienna to undefined. W php jednak to nie działa. Próbowałem także: $strona==null oraz $strona=="", choć wiem, że to tym bardziej nie powinno działać. Co jednak powinienem zrobić :?:
castor
jesli jej nie ma to mozesz tak
Kod
if(!$zmienna){}

lub

Kod
if(!isset($zminna)){}
Mistycus
Dzięki biggrin.gif
To pierwsze nie zadziałało, jednak drugie jak najbardziej. Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki =, aby przypisać wartość zmiennej. Poprawiłem to. Ostatecznie instrukcja wygląda następująco: if(! isset($strona)){$strona="index";};.

-- Pozdrawiam, Mistycus
GeoS
Cytat

Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki = , aby przypisać wartość zmiennej.

Oznacza to, ze jesli zmienna $strona jest rowna undefined, to wykonuje dalsza instrukcje. Nie jest to przypisanie wartosci zmiennej.
castor
Cytat
Cytat

Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki = , aby przypisać wartość zmiennej.

Oznacza to, ze jesli zmienna $strona jest rowna undefined, to wykonuje dalsza instrukcje. Nie jest to przypisanie wartosci zmiennej.

no ale co on robi jesli nie ma tej zmiennej??
przypisuje jej wartos nie :wink:

@Mistycus

no a u mnie tak tez dziala

Cytat
if(!$strona){
$strona="index";
}
Mistycus
Cytat
Cytat

Chodziło mi o to, że w nawiasie klamrowym {} wpisałem ==, czyli porównywałem zmienną $strona ze stringiem 'index' zamiast przypisać zmiennej tę wartość. Powinno być $strona="index", a jeśli chodzi o warunek to powinien on wyglądać tak: !isset($strona), bo tak: !$strona nie działa. Cała instrukcja warunkowa wygląda tak: if(!isset($strona)){$strona="index";} i działa prawidłowo laugh.gif
castor
Cytat
Cała instrukcja warunkowa wygląda tak: if(!isset($strona)){$strona="index";} i działa prawidłowo laugh.gif

to jest jasne ale to tez dziala i jest prawidlowe

Kod
if(!$strona){

$strona="index";

}

ale zakonczmy ten temat bo mast to co chciales i nie ma to oczym dyskutowac :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.