Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Port Routing na Windows ? Przekierowanie portów / portu ...
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Zielony.jmt.pl
Bry,

Moze wie ktos jak wlaczyc przekierowanie portu na Windowsie z rodziny Server (2003) albo jakis programik. Moze na innym windowsie ktos umie?

Mam postawiony serwer DNS rozdzielajacy internet. Mam tez zenwetrzne IP, ale chce zrobic przekierowanie kilku, ewentualnie jednego portu na komputer wewnatrzmalej sieci, ktory jest podpiety do serwera.

Chociaz jakis pomysl?
Seth
Panel sterowania> Narzedzia administracyjne> Routing i dostęp zdalny

Pogrzeb troche w ustawieniach i powinno pomoc.
Zielony.jmt.pl
bylem tu pare razy, ale dla pewnosci wszedlem jeszcze raz. nie znalazlem tu nic na temat routingu portow - owszem bylo cos o routingu (ip) oraz o portach... ale to nie to, albo jestem poprostu slepy...
Seth
Z menu po lewej wybierasz
Routing protokolu IP> Ogolne
Teraz klikasz dwa razy na urzadzenie, ktore laczy Cie z netem.
Na zakladce ogolne wybierasz przycisk Filtry przychodzace.
W nowym oknie dajesz Nowy.... Ustawiasz siec zrodlowa i siec docelowa, a nastepnie z Protkol wybierasz TCP i podajesz porty.
Zielony.jmt.pl
No to juz zrobilem, ale jest problem, bo maske podaje 255.255.255.0 i w obydwu miejscach jeszt nieprawidlowa.

Moze wytlumacze dokladniej jak sie przedstawia sytuacja smile.gif

Serwer posiada IP 192.168.12.28 <- tu podpiety jest internet
Oprocz tego jest serwerem DNS wiec ma na drugiej karcie do ktorej lacza sie inne kompy. Tak wiec serwer ma adres IP 192.168.0.1 a komp ktory chce zeby na niego bylo przekierowanie ma adres 192.168.0.10

W ustawieniach sieci Maske podsieci mam ustawiona 255.255.255.0 wiec chyba standard - dziala bez problemu, ale jak chce zrobic to przekierowanie to lipa, dostaje komunikat ze jest nieprawidlowa.

Bez maski sie nie obejdzie...
Seth
192.168.12.28 to IP prywatne, wiec nie bedzie go widac z netu. Dlatego musisz wybrac IP publiczne, ktore przydzielone jest do tego servera.
Zielony.jmt.pl
ip publiczne 212.160.182.67
co z tego skoro jest przekierowane na wewnetrzne 192.168.12.28?
no i oprocz tego serwer ma ip 192.168.0.1 na drugiej karcie sieciowej.

maska i tak nie dziala sad.gif
Seth
Hmm :?

Sprawdz jeszcze raz ipconfig'iem czy maski sie zgadzaja.
Ja jeszcze sprawdze u siebie i napsize czy mi sie udalo to zrobic.

btw: jest pewien programik, nazywa sie WinRoute min do tego forwardu ale mialem znim kilka problemow jednak mozna bylo by go wyprobowac (ale na wlasne ryzyko winksmiley.jpg).
Zielony.jmt.pl
No sprawdzilem IPconfigiem, i nie zauwazylem roznicy
maska 255.255.255.0 smile.gif

Sciagnalem ten WinRoute 6beta bo taki tak znalazlem i zobacze, tylko bedzie lipa jest tego firewalla nie da sie wylaczyc...

Dam znac jesli sie uda...
Kinool
hmm nie jestem pewienczy 212.160.182.67 ma maske 255.255.255.0 to zalezy od ustawien sieci

musialbys sie skontaktowac z adminem
w adresach prywatnych najczesciej daje sie maske 255.255.255.0 aby cala pula byla dostepna ale mozna rownie dobze zmienjszyc pule adresow w sieci z kolei w dostawcow (np. Tele Kompromitacja) ma wiekszy zasic niz 255.255.255.0
Zielony.jmt.pl
Ok, sprawdzilem ten programik, stracilem pol godziny (za slaby sprzet na serwerze, i dlugo sie odpala ta winda 2003 smile.gif )

niedosc ze sie wieszalo przy wlaczaniu, to jeszcze mi internet zablokowal dla mojej malej sieci...

to rozwiaznie odpada. Wiec moze uda sie rozwiazac problem maski podsieci?
Seth
Programik rzeczywiscie troche wazy w systemie ale jako programowy router jest calkiem niezly (minusem jest to, ze trzeba przekopac sie przez cala dokumentacje aby go poustawiac winksmiley.jpg).

Jutro jak bede mial wolna chwile to zobacze jak to bedzie wygladalo w mojej sieci z windowsowym routingiem i dam tutaj znac.

------------[ Update ]

Sprawdzilem.
Umnie wydaje sie, ze wsio dziala OK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.