Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Trailers Online
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
martin1234
Witam,

Wykonałem stronę o tematyce filmowej. Strona została wykonana na skrypcie Wordpress i prezentuje najnowsze zwiastuny filmów kinowych. Utworzyłem projekt graficzny, szablon, dodałem wiele funkcji, aby dostosować tego cms'a do własnych potrzeb. Zapraszam do oceny mojej strony.

Adres: www.trailersonline.pl

Pozdrawiam.
Drav
Kodu nie będę oceniał bo nie znam sie na tym na tyle dobrze, by oceniać cudzą pracę.
Jeśli chodzi o wygląd to tak:
- estetyka (+) | bardzo ładne, nie wali w oczy, kolorystyka też bardzo dobrze dobrana
- grafika (+) | strona nie jest wyładowana grafiką, chociaż te drobne elementy, które się na niej znajduja bardzo dobrze komponują się z resztą.
- tekst (+) | rozmiar, kolor, czcionka, wszystko jak dla mnie idealne

Podsumowując strona jest naprawdę na wysokim poziomie jeśli chodzi o wygląd, jedyne czego mi brak to jakiś obrazek w tle po najechaniu na przyciski w menu na samej górze i kategoriach filmów, moze szare z zaokrąglonymi rogami? smile.gif
Tak czy siak piękne smile.gif
martin1234
Cytat(Drav @ 26.06.2009, 00:59:06 ) *
jedyne czego mi brak to jakiś obrazek w tle po najechaniu na przyciski w menu na samej górze i kategoriach filmów, moze szare z zaokrąglonymi rogami? smile.gif

Dziękuję za ocenę mojej strony, jeżeli chodzi o jakąś grafikę po najechaniu na menu to próbowałem coś sensownego wymyślić, tak aby pasowało do reszty strony, lecz jak na mój gust, nie do końca ładnie to wyglądało. Dlatego pozostałem przy zmianie koloru tekstu.
wookieb
Kod ok.
Jak z konwersją na flv? Ściagasz tylko w takim formacie czy sami konwertujecie po stronie serwera?

Warto by było zainwestować we własny player .flv

Jak dla mnie to nie podoba mi się górne menu. Reszta ok, dobra robota winksmiley.jpg
9/10
singles
Zgadzam się z pozytywnymi opiniami poprzedników.
Do designu od siebie dodałbym, że moim zdaniem menu kategorii filmów za mało się wyróżnia.
Jeśli chodzi o usability:
* wydaje mi się, że carousel na górze powinien kręcić się w kołko - teraz po 3 elemencie wraca do pierwszego - proponuje rozwiązanie takie jak tutaj
* kliknięcie na obrazek filmu nie działa jak link
* ajax suggest w szukajce pozytywnie wpłynąłby na proces wyszukiwania

Podsumowując: 8/10. Dobra robota smile.gif
martin1234
Cytat(wookieb @ 26.06.2009, 08:52:33 ) *
Jak z konwersją na flv? Ściagasz tylko w takim formacie czy sami konwertujecie po stronie serwera?
Warto by było zainwestować we własny player .flv

Filmy pobierane są z zewnętrznego źródła z YouTuba. Za konwersję odpowiada wtyczka Viper's Video Qiucktags i dodany do niej player FLV. Strona dopiero działa od trzech dni, jeżeli zauważę duże zainteresowanie tym serwisem to jeszcze wiele zmieni się na stronie. Co do player, spełnia on moje wymagania w 100%.

Cytat(singles @ 26.06.2009, 09:07:49 ) *
Zgadzam się z pozytywnymi opiniami poprzedników.
Do designu od siebie dodałbym, że moim zdaniem menu kategorii filmów za mało się wyróżnia.
Jeśli chodzi o usability:

Nie chciałem popsuć klimatu strony i dałem delikatne rozświetlenie pod menu kategorie.
Cytat
* wydaje mi się, że carousel na górze powinien kręcić się w kołko - teraz po 3 elemencie wraca do pierwszego - proponuje rozwiązanie takie jak tutaj

Ze zrobieniem czegoś takiego nie ma najmniejszych problemów, lecz taki sposób navigacji jakoś najbardziej przypadł mi do gustu. Ale w wolniej chwili przetestuję twój pomysł.

Cytat
* kliknięcie na obrazek filmu nie działa jak link

Wykonam, też mnie to od jakiegoś czasu delikatnie denerwuję.
Cytat
* ajax suggest w szukajce pozytywnie wpłynąłby na proces wyszukiwania

Pewnie masz rację, wszystko zależy od zainteresowania tym serwisem. Jest to jak dla mnie nowa tematyka i do końca nie wiem jak popularne są tego typu strony. Jeżeli serwisem zainteresują się internauci, to wprowadzę jeszcze wiele zmian.

Zamieściłem również muzykę do filmu pod jednym z trailerów (link poniżej). Co myślicie o moim pomyśle?

Przykładowa strona: Noc w muzeum 2

Wtedy byłby komplet smile.gif
Drav
Pomysł z muzyką - bardzo dobry. Ludzi (patrz np. mnie biggrin.gif) często interesuje jakie utwory zostały wykorzystane do tego czy tamtego filmu + im więcej informacji tym lepiej smile.gif
martin1234
Cytat(Drav @ 26.06.2009, 12:57:28 ) *
Pomysł z muzyką - bardzo dobry. Ludzi (patrz np. mnie biggrin.gif ) często interesuje jakie utwory zostały wykorzystane do tego czy tamtego filmu + im więcej informacji tym lepiej smile.gif

To super, zaraz zaktualizuję inne filmy
wookieb
Mam jeszcze taki mały pomysł.
Pomyśl czy nie umieszczać trailerów w wersji na telefony komórkowe (do ściągnięcia) i inne przenośne urządzenia które mają dostep do internetu. Tak jak to jest np. na patrz.pl

Ostatnio bardzo często korzystam z internetu w telefonie i cenię taką opcję.
martin1234
Cytat(wookieb @ 26.06.2009, 13:12:24 ) *
Mam jeszcze taki mały pomysł.
Pomyśl czy nie umieszczać trailerów w wersji na telefony komórkowe (do ściągnięcia) i inne przenośne urządzenia które mają dostep do internetu. Tak jak to jest np. na patrz.pl

Ostatnio bardzo często korzystam z internetu w telefonie i cenię taką opcję.

Za słaby mam serwer, abym mógł dodać taką funkcjonalność na mojej stronie (kwestia transferu), ale bardzo dziękuję za wszystkie dobre rady.
nmts
Za 12zł na 3mies. możesz mieć 1GB i masz specjalny serwer do downloadu na którym jedynym ograniczeniem jest pojemność. To nie dużo. Sam mam taki (trochę więcej niż 1Gb) winksmiley.jpg
Co do strony to ogólnie mi się podoba. winksmiley.jpg
martin1234
Cytat(nmts @ 26.06.2009, 14:45:14 ) *
Za 12zł na 3mies. możesz mieć 1GB i masz specjalny serwer do downloadu na którym jedynym ograniczeniem jest pojemność. To nie dużo. Sam mam taki (trochę więcej niż 1Gb) winksmiley.jpg
Co do strony to ogólnie mi się podoba. winksmiley.jpg

W sumie masz rację, nie pomyślałem o takim rozwiązaniu. Przemyślę ten temat, wszystko zależy od popularności mojej strony, jeżeli będzie zainteresowanie tego typu tematyką, to tak jak wcześniej pisałem, jeszcze wiele zmieni się na stronie.
Fishu
Mi się bardzo podoba wygląd, tekst w "trailers online" jest troszkę poszarpany ;p Co do menu górnego i przycisku więcej oraz zobacz trailer. Przydałby się efekt rollover (nie tekstu a obrazka), dało by lepszy efekt smile.gif

P.S. W tym "caroseul" przydałoby się ustawić, by po kliknięciu w przycisk < lub > blokują się one (by nie można było dalej klikać), i po zatrzymaniu się odblokowywały się. Kliknij pare razy na jeden przycisk i zobacz jaki efekt jest tongue.gif
martin1234
Cytat(Fishu @ 27.06.2009, 11:55:39 ) *
Mi się bardzo podoba wygląd, tekst w "trailers online" jest troszkę poszarpany ;p Co do menu górnego i przycisku więcej oraz zobacz trailer. Przydałby się efekt rollover (nie tekstu a obrazka), dało by lepszy efekt smile.gif

P.S. W tym "caroseul" przydałoby się ustawić, by po kliknięciu w przycisk < lub > blokują się one (by nie można było dalej klikać), i po zatrzymaniu się odblokowywały się. Kliknij pare razy na jeden przycisk i zobacz jaki efekt jest tongue.gif

Dziękuję za kolejną uwagę. W następnym tygodniu, jak będę miał trochę więcej czasu, to poprawię parę elementów na stronie o których pisaliście.

Jeszcze jedna dodatkowa funkcjonalność. Teraz można odsłuchać 30 sekundowych utworów jakie znalazły się w danym filmie. Czy to dobry pomysł?

Link do do strony na której zamieściłem muzykę - Trailer - Bez mojej zgody

Jeżeli pomysł wam się spodoba to lista piosenek do odsłuchania i kupienia smile.gif znajdzie się przy innych filmach
Drav
Cytat(martin1234 @ 3.07.2009, 12:20:06 ) *
Jeszcze jedna dodatkowa funkcjonalność. Teraz można odsłuchać 30 sekundowych utworów jakie znalazły się w danym filmie. Czy to dobry pomysł?

Tak smile.gif
Jak pisałem wcześniej - im więcej ciekawostek na temat danego filmu, tym lepiej smile.gif
drake88
Bardzo ładna strona. Super.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.