Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy wycenianie jest złe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zwierzołak
Temat: wycena_ile_to_jest_warte

dzięki chłopaki, bardzo pomocni się okazaliście

a co jest złego w wycenianiu sobie nawzajem na forum projektów? Jak byście podali jakieś rozsądne kwoty to chyba tylko dobrze dla rynku smile.gif ..czy może się mylę? worriedsmiley.gif
Spawnm
Mylisz się.
Każdy programuje inaczej , a my nie wiemy czy jestem początkującym co nawet nie zna oop czy starym wyjadaczem co ma na koncie 5 naszych-klas.
Dodatkowo jeśli mod ci mówi że na forum nie prowadzimy wycen , to znaczy że takie są tu zasady.
Proszę abyś nie zakładał kolejnych tematów o wycenie.
Moli
Cytat(Spawnm @ 26.06.2009, 07:49:04 ) *
czy starym wyjadaczem co ma na koncie 5 naszych-klas.

Jaki stary wyjadacz prosił by o wycenę ? biggrin.gif Ale tak jak pisał Spawnm, ciężko jest wycenić coś za kogoś i z takich tematów nic dobrego by nie wyszło smile.gif
dr_bonzo
Jak wyzej, skad mam wiedziec jak szybko i jak dobrze robisz, jakie masz umiejetnosci marketingowe, jakie biblioteki masz juz napisane a co bedziesz musial robic od nowa itd.

Co z tego ze potrafie swoich klientow kasowac na XXX zl - jak u ciebie taka kwota moze nie przejsc.
mike
Przede wszystkim wycenę robi się nie podstawie założeń. To co sądzisz, że jest szczegółami jest zazwyczaj bardzo newralgicznymi częściami aplikacji. Takie pierdoły mogą wydłużyć czas pracy drastycznie.

Jak więc chcesz coś wyceniać na podstawie kilku marnych sloganów, które niczego nie opisują?
nasty
Może inaczej... bardziej trafnym pytaniem by było takie o tym jakie się ma stawki godzinowe ;-)
nospor
posty OFFTOPICowe wylecialy do specjalnego tematu.
Kolejne posty nie na temat będą nagradzane smile.gif
NoiseMc
Cala spolecznosc burzy sie ze ludzie zanizaja ceny ... a tu prosze smile.gif
skowron-line
@zwierzołak wyceniaj skrypty na podstawie nakładu pracy jeżeli zajeło ci to sporo czasu i stwierdzasz że to było duże wyzwanie i należy ci się za to spora kaska to kto inny może to wykonać w 15min i dla niego to bedzie jak warte twoja_kawa/ 10
NoiseMc
Ja powiem tak ...
Poszukaj na forum tematu o zarobkach programisty, wylicz sobie srednia miesieczna. Podziel przez liczbe godzin pracujacych w miesiacu.
Nastepnie podziel projekt na najmniejsze mozliwe czastki tak zeby latwiej bylo Ci oszacowac ile czasu musisz poswiecic na kazda z nich.
Zsumuj liczbe godzin dodaj do tego jeszcze 1/3 calkowitej liczby godzin (na zmiany i widzimisie klienta) pomnoz przez stawke godzinowa ktora Ci wyszla z poprzedniego dzialania i masz kwote netto.
Jezeli wystawiasz faktury to dodaj do tego jeszcze podatek dochodowy, ktory bedziesz musial zaplacic i koszta amortyzacji / utrzymania firmy i takie tam (nie znam sie na tym akurat za bardzo)
blooregard
A ja pozwolę sobie zacytować pewien fragment pewnej strony, który może naświetli Ci nieco temat:
Cytat
Jak pisałem we wstępie aby cała zabawa miała sens obie strony muszą odnieść korzyści. Cena musi być taka abyś ty miał satysfakcję z wykonanego zadania, a twoja praca była wymierną korzyścią dla klienta. Na wycenę musisz spojrzeć z dwóch stron. Twoich kosztów pracy i pieniędzy jakie by ciebie satysfakcjonowały i zysku jaki odniesie klient lub kosztów alternatywnych rozwiązań jakie klient mógł by zastosować. Jeżeli obie analizy są zbieżne , prawdopodobnie uda się wam zrobić dobry biznes, jeżeli tak nie jest to szkoda na marnowanie twojego czasu. Pamiętaj też aby wyliczenia godzinowe projektu i jego opłacalność zachować jedynie dla siebie. Klient powinien otrzymać jedynie koszt całkowity za który jesteś w stanie podjąć się zadania. Nie podejmuj się wyceny bez konkretnego zamówienie zlecenie które w szczegółach określa czego klient oczekuje, jeżeli klient nalega by wycenić coś na podstawie opisu który nie ma nawet strony A4 i jest ogólnie opisany, załóż z miejsca że pracy będzie znacznie więcej i powiększ odpowiednio ilość godzin którą przewidujesz na wykonanie zadania.

Najważniejszą według mnie rzeczą jest umiejętność porównania swojej pracy do kosztów pracownika na etacie. Podstawowym błędem popełnianym przez programistę jest wycena na zasadzie: W pracy mam 10zl na godzinę to jak zapłacę 20% podatku mogę dla nich pracować za 12zl. WTF? Jest to niestety standardowa wycena większości ludzi którzy próbują dorobić sobie do etatu. Aby rzucić sobie samemu pewne światło na to zagadnienie zastanów się ile mógłbyś zarobić jako etatowiec?

Załóżmy że masz małe doświadczenie i propozycje są na poziomie 2500zl netto. Nie znaczy to jednak że jako freelancer powinieneś pracować za 3000zl przez 168 godzin czyli za 18zl na godzinę. Pracodawca aby zapłacić pracownikowi 2500zl netto musi dać pensje na poziomie 3530zl brutto, a jego realne koszty wyniosą około 4200zl.( jeżeli nie wiesz jak to wyliczyć możesz skorzystać z tego kalkulatora ). Dolicz teraz do tego koszty wyposażenia stanowiska i wynajmu biura + koszty obsługi księgowej i kadrowej. Kwota kosztów tego pracownika zamknie się w około 5000zl a on dostanie na rękę jedynie 2500zl. Teraz pracownikowi należy się urlop i czasem może być na L4, plus jakieś szkolenia i wypady integracyjne. Jeżeli firma wyciśnie z pracownika 140 godzin realnej pracy miesięcznie to jest naprawdę super (średnio masz 168 godzin miesięcznie, odjąć 16g na urlop i 18g na inne rzeczy). Czyli wychodzi na to że za 5000zl mamy max 140 godzin pracy. Wychodzi z tego że godzina pracy pracownika kosztuje firmę około 35zl. Skoro jesteś do projektu zatrudniany jako freelancer to firma ma z Tobą o wiele mniej problemów , płacą tylko jak Ciebie potrzebują a jeżeli nic nie zrobisz to nie dostaniesz kasy. Z pracownikiem jest odwrotnie. Zawsze dostanie kasę a jak go będą zwalniać zapłacą jeszcze odprawę. Wynika z tego jasno że zejście poniżej 40zl dla osób z jakimś podstawowym doświadczeniem które mogły by być zatrudnione jako programista jest ceną znacznie poniżej kosztów pracodawcy. Jeżeli jesteś zdesperowany możesz zejść dużo niżej ale jak to ktoś ładnie określił na forum.php.pl jest to “prostytucja”. Zamiast dawać komuś za niskie stawki zatrudni sie na etacie, wyjdziesz na tym lepiej!

Należy jednak pamiętać że są to wyliczenia dla osoby z doświadczeniem, jeżeli jesteś studentem z niewielkim doświadczeniem, którego ktoś zatrudni max za 1200zl netto to odpowiednio jako freelancer możesz pracować za połowę powyższej stawki. Należy zachować umiar aby nie “popaść w śmieszność” podczas negocjacji, ponieważ nie ma nic gorszego jak osoba bez doświadczenia która przychodzi do pierwszej pracy i chce zarabiać 5000zl, bo już napisał swoje 1000 linijek kodu i jest wielkim programistą Istnieją też pewnie różnice w zarobkach w zależności od technologii w których jesteś dobry, ale najłatwiej można zweryfikować swoją wartość sprawdzając za ile możesz znaleźć pracę na etacie bo to określi twoją bieżącą wartość rynkową. (nikt nie mówi że masz się zatrudniać).

Jeżeli jednak jesteś na ciężkim rynku, masz problem z przebiciem się do klienta i potrzebne są Tobie bardziej referencje niż kasa podejdź do kalkulacji od innej strony. Od jakiej stawki zaczyna się to Tobie opłacać. Zastanów sie ile potrzebujesz na życie, jakie realne koszty ponosisz w czasie robienia projektu (koszty internetu, amortyzacji komputera, wyjazdy na spotkania z klientem, telefony , itp.), jakie jest ryzyko które należy uwzględnić ze w projekcie jeżeli pójdzie coś nie tak. Załóżmy że projekt trwa 3 tygodnie. W tym czasie twój internet kosztuje 100zl, pojedziesz spotkać się z klientem 2x, co daje kolejne 150zl kosztów. Na życie potrzebujesz 400zl/tydzień. Czyli realnie aby była z tego jakaś sensowna satysfakcja projekt musi kosztować minimum 1500zl. Dolicz teraz do tego 20-50% stawki ryzyka że projekt się przedłuży, klient zapłaci później albo wynikną z tego powodu inne nieprzewidziane problemy. Wyjdzie nam 1800zl przed opodatkowaniem, czyli projekt powinien kosztować klienta minimum 2200zl. Daje to jakieś 18zl na godzinę i jest to stawka poniżej której to Ty dokładasz do projektu z własnej kieszeni! W końcu za internet zapłacić musisz, twój komputer się zużywa, bez jedzenia też nie da rady no nie Pamiętaj że czas to pieniądz i nawet jeżeli przysiądziesz dłużej nad tym projektem żeby go zrobić, to przecież w tym samym czasie mogłeś programować już dla kolejnego klienta za kolejną kasę gdybyś umiejętnie wycenił to zlecenie!

źródło: http://serwis.magazynyinternetowe.pl/artyk...reelancera.html
mike
Cytat(NoiseMc @ 26.06.2009, 12:48:27 ) *
Poszukaj na forum tematu o zarobkach programisty, wylicz sobie srednia miesieczna. Podziel przez liczbe godzin pracujacych w miesiacu.
Nastepnie podziel projekt na najmniejsze mozliwe czastki tak zeby latwiej bylo Ci oszacowac ile czasu musisz poswiecic na kazda z nich.
Zsumuj liczbe godzin dodaj do tego jeszcze 1/3 calkowitej liczby godzin (na zmiany i widzimisie klienta) pomnoz przez stawke godzinowa ktora Ci wyszla z poprzedniego dzialania i masz kwote netto.
Ale bzdura.
W skrócie sugerujesz: policz średnie cudze wynagrodzenie a wyjdzie Ci ile jesteś wart?
blooregard
Cytat

Cytat
Ale bzdura.

I to do kwadratu, z powodów wymienionych w przytoczonym przeze mnie cytacie - sama pensja netto podzielona na liczbę godzin nic nie mówi o faktycznych kosztach jednej roboczogodziny.
bim2
No właśnie, przecież to nie odzwierciedli naszej wartości. Wyceniając projekt zauważ, że w przyszłości ktoś może go poprawiać i jeśli napiszesz go w przyjazny dla obcego programisty sposób, powinieneś wziąć więcej. Ważne jest też czy zależy Ci na tym, aby mieć ten projekt w portfolio, czy nie. Ostatnio podjąłem się jednego fajnego projektu za bardzo marne grosze, ale projekt jest dla mnie rozwijający i wymagający. Naprawdę jeśli nie ma się kogoś do wykarmienia itd. to czasami lepiej wziąć coś tanio ale mieć później to w portfolio.
zwierzołak
ok dzięki, trochę naświetliliście mi sprawę, zwłaszcza ten artykuł, który zamieścił ~blooregard. Na razie pracowałem tylko na etacie, więc wycenianie zleceń jest dla mnie trochę trudnym wyzwaniem.

Zdaję sobie sprawę, że różne osoby różnie to wycenią i miałem nadzieję, że kilku freelancerów na różnym poziomie doświadczenia zapoda konkretne kwoty ile by za to chcieli od klienta (nie ile ja powinienem wziąć) smile.gif. Ale ok, rozumiem, że kwotami się tutaj nie rzuca i nie nalegam wcale. Pójdę sobie pooglądać aukcje zleceń, ale mam wrażenie, że pęd do znalezienia się na wierzchu ze swoją ofertą powoduje że wszystko jest tam wyceniane na 200zł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.