Cytat
C# to jeden z najtrudniejszych języków jakie znam. Owszem podstawowe rzeczy i wstawianie kontrolek drag and drop są łatwe, proste i przyjemne, ale jak się w niego wejdzie głębiej to już taki przyjemny nie jest, java jest znacznie łatwiejsza.
Mówimy o języku, czy o IDE? W C# nie ma czegoś takiego jak drag and drop podczas tworzenia aplikacji. To jest w IDE, które swoją drogą nie ma sobie równych.
Cytat
Dodatkowo wkurzające są nieustanne zmiany tego języka i w ogóle wszystkiego związanego z frameworkiem .NET
W samym języku nie zaszły zmiany, które powodowałyby, że trzeba od nowa się go uczyć. Dodawane są do niego nowe funkcjonalności z zachowaniem już istniejących. Zmiany zachodzą w całej platformie. Owszem, niektóre powodują, że część aplikacji należy przepisać. Moim zdaniem jest to bardzo dobre podejście z jednej prostej przyczyny. Kompatybilność wstecz powoduje, że w PHP jest teraz taki burdel.
Cytat
ASP.NET - do niedawna był szał używania przy tworzeniu stron kontrolek Web Forms, teraz od bodajże marca tego roku kiedy wyszedł framework MVC do ASP.NET istnieje duże prawdopodobieństwo, że niedługo może nastąpić koniec istnienia tych kontrolek.
ASP.NET to nie jest C#. A co do MVC, to w żaden sposób nie spowoduje do zaprzestania używania kontrolek. Równie dobrze można napisać, że użycie MVC w PHP spowoduje pisanie kodu tylko obiektowo. Ta sama bzdura.
Cytat
W ogóle ten framework MVC do ASP.NET jest kiepski w porównaniu do np. Symfony php frameworka
Nie wiesz co mówisz. ASP.NET MVC jest tylko "podframeworkiem" całej platformy i może dowolnie korzystać z dobrodziejstw z frameworka .NET. Symfony czy ZF są lata świetlne z tyłu.
Cytat
tak tu nie mamy prawie nic - wszystko trzeba pisac samemu
Nie używałem ASP.NET MVC na tyle długo, by dogłębnie zbadać jego możliwości, jednak to co widziałem, nie pozwala mi się zgodzić. Jak już napisałem wcześniej. MVC to tylko fragment tego co kryje w sobie cała platforma.
Cytat
bezpieczeństwo też pozostawia wiele do życzenia - brak ochrony przed atakami CSRF jak w Symfony, ze względów bezpieczeństwa logowanie i strony dla admina powinny być jakby oddzielna aplikacją - jak to zrobić w MVC frameworku nikt nie wie.
Podaj przykład. Równie dobrze mogę napisać, że Symfony jest dziurawy jak ser szwajcarski.
Cytat
Niektórzy się zachwycają ORM w ASP.NET o nazwie linq to sql - nie widze w tym nic super nadzwyczajnego, w Symfony frameworku mamy także ORM o nazwie Doctrine moim zdaniem zdecydowanie wygodniejsze.
Kolejny raz udowadniasz, że nie wiesz o czym piszesz. LINQ to nie jest ORM. LINQ to uniwersalny język zapytań, niezależny od źródła danych. Daleko mu do ORM. Mówiąc prościej jest to taki sql do baz danych, plików XML, konfiguracji, kolekcji, tablic, itd.
Słowo na koniec. Nie mieszaj technologii. W tym temacie chodzi o odpowiedź na pytanie "Od jakiego języka zacząć?". Język C#, w mojej opinii, jest do tego najlepszy. Jeśli spojrzymy na .NET jako całość, to jego ogrom rzeczywiście może przerazić. Nie inaczej jest z Javą i innymi "dużymi" językami. Należy jednak pamiętać, że programowania uczysz się od czegoś małego. W przypadku C# są to aplikacje konsolowe.