INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (1,'Ingo Schmitz',1) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (2,'Marie Bauer',1) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (3,'Herbert Knecht',1) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (4,'Veit Herzog',1) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (5,'Tim Kramer',2) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (6,'Heike Tesch',2) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (7,'Luise Droste',2) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (8,'Peter Meier',3) INSERT INTO pracownik (pid,name,dzial) VALUES (9,'Konrad Trumpf',3) INSERT INTO dzial (aid,name,kierownik) VALUES (1,'Abt. Eisenteile',1) INSERT INTO dzial (aid,name,kierownik) VALUES (2,'Abt. Plastikteile',6) INSERT INTO dzial (aid,name,kierownik) VALUES (3,'Abt. Aluteile',8)
chce teraz napisac polecenie SELECT, zeby wybilo mi wszystkie nazwiska z dzalu, ktorego kierownikiem jest Peter Meier, czyli Peter Meier i Konrad Trumpf
wiem jak napisac SELECT, zeby wybralo dzial, ktory prowadzi Peter Meier
SELECT p.dzial FROM pracownik p, dzial d WHERE p.name='Peter Meier' AND p.pid=d.kierownik
nie wiem tylko jak polaczyc to zeby mi to zastosowalo na pracownikow i wyfiltrowalo wszystkich z tego dzialu
z gory dzieki