Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
test_next
Witam.

Jakie znaczenie przy pozycjonowaniu ma :

• nazwa skryptu startowego, czy jest to index.php/main.php/sklep.php ?
  • poziom dostępu do strony z dwóch adresów URL np. strona.pl i strona.pl/index.php lub strona.pl/?cat=1 i strona.pl/?cat=1&name=cat1 ?
  • ilość parametrów GET w adresie np. strona.pl/?md=test&id=6&cat=7&name=test , czy przesycenie ilością zmiennych ma znaczenie?
  • zmienna name opisująca daną podstronę np. strona.pl/?id_p=3418&name=nazwa-produktu, czy jest w ogóle brana pod uwagę, a jeżeli tak to w jakim stopniu?
  • czytelność kodu źródłowego dla robotów (tabelki, tagi font, węwnętrzny css itp.) ?
Pozdrawiam
Watt
Tzn ja jestem słabym pozycjonerem, więc mogę sięmylić

- Z tego co wiem to chyba nie ma specjalnej różnicy o ile masz przekierowanie 301 z indexa (podobno html jest lepiej traktowany, ale to raczej głupota)
- Double Context (chyba to tak sie pisze biggrin.gif ) - podwójna treść google potraktuje to jako brak uniklaności.
Tak samo jak dodasz do google stronę www.nazwa.pl i nazwa.pl to googl może ją uznać, że jedna strona jest kopią drugiej strony
- Linki dynamiczne nie powinny być za długie, google obniza za to stronę w wynikach - zrób linki statyczne strona.pl/md-test/d-6/cat-7/name-test
- O to są spory, dla mnie jest brana jako jeden z ważniejszych (tu zdania sa podzielone)
- Tu są jeszcze większe spory, niektórzy mówią, że z validacją google szybciej Cie indexuje + daje Ci lepszą ocenę (np. pozycje w wynikach)

Najważniejsze czynniki dla googla:
- Długość domeny w sieci ( o ile była zaindexowana i ktoś o nią dbał)
- Treść strony - ważne, żeby jak najmniej rzeczy było skopiowane
- Linki zewnętrzne - linki z innych stron do Twojej
kilas88
Cytat(test_next @ 2.07.2009, 10:11:00 ) *
nazwa skryptu startowego, czy jest to index.php/main.php/sklep.php

żadna różnica

poziom dostępu do strony z dwóch adresów URL np. strona.pl i strona.pl/index.php lub strona.pl/?cat=1 i strona.pl/?cat=1&name=cat1

DC, czyli Duplicate Content. Użyj kanonicznych adresów:
<link rel="canonical" href="tutaj-należy-wpisać-adres-właściwej-strony" />
ilość parametrów GET w adresie np. strona.pl/?md=test&id=6&cat=7&name=test , czy przesycenie ilością zmiennych ma znaczenie

im krótszy adres tym lepszy. poza tym lepiej używac przyjaznych adresów, tzn. strona.pl/nazwa-produktu,42 (poczytaj o mod_rewrite i .htaccess)

zmienna name opisująca daną podstronę np. strona.pl/?id_p=3418&name=nazwa-produktu, czy jest w ogóle brana pod uwagę, a jeżeli tak to w jakim stopniu?

nie jest brana pod uwagę, nie bezpośrednio. natomiast przy naturalnym pozycjonowaniu ma wielką wartośc, gdyż możesz wrzucic tam swoje słowa kluczowe.

czytelność kodu źródłowego dla robotów (tabelki, tagi font, węwnętrzny css itp.)

nie ma znaczenia, aczkolwiek strony zgodne z W3C są lepiej odbierane przez użytowników. najważniejsza jest dobra optymalizacja serwisu. na łatwiejszy frazy czasem wystarczy sama optymalizacja.
pyro
Cytat(kilas88 @ 2.07.2009, 11:19:28 ) *
nie ma znaczenia, aczkolwiek strony zgodne z W3C są lepiej odbierane przez użytowników. najważniejsza jest dobra optymalizacja serwisu. na łatwiejszy frazy czasem wystarczy sama optymalizacja.

Ma znaczenie. Jak ktoś np. nie domknie tagu to parser wyszukiwarki może wziąć zły kod za treść. Ale to tylko pojedyńczy przykład, więc lepiej, żeby kod po prostu się walidował.
erix
Cytat
czytelność kodu źródłowego dla robotów (tabelki, tagi font, węwnętrzny css itp.) ?

Poczytaj trochę o wskazówkach dla webmasterów na Google.

Cytat
nazwa skryptu startowego, czy jest to index.php/main.php/sklep.php ?
poziom dostępu do strony z dwóch adresów URL np. strona.pl i strona.pl/index.php lub strona.pl/?cat=1 i strona.pl/?cat=1&name=cat1 ?
ilość parametrów GET w adresie np. strona.pl/?md=test&id=6&cat=7&name=test , czy przesycenie ilością zmiennych ma znaczenie?
zmienna name opisująca daną podstronę np. strona.pl/?id_p=3418&name=nazwa-produktu, czy jest w ogóle brana pod uwagę, a jeżeli tak to w jakim stopniu?

Z tego, co piszą twórcy wyszukiwarek, to rodzaj URL nie ma znaczenia; "przyjazne" są traktowane na równi z QUERY_STRING.
kilas88
Cytat(erix @ 2.07.2009, 11:22:57 ) *
Z tego, co piszą twórcy wyszukiwarek, to rodzaj URL nie ma znaczenia; "przyjazne" są traktowane na równi z QUERY_STRING.

http://www.lexy.com.pl/blog/pozycjonowanie...lizacji-strony/

linki nie-przyjazne mogą łatwo trafic do wyników uzupelniających. w kilku już miejscach o tym czytałem, choc nigdy nie testowałem smile.gif
pyro
Cytat(erix @ 2.07.2009, 15:07:55 ) *

// mały off-topic

Ten artykuł zrobił mi mętlik w głowie mad.gif Teraz nie wiem czego tak naprawdę lepiej używać. Wydaje mi się, że przepisywanie URL ma wciąż sens przy SEO, jeżeli robi się to poprawnie (z sensem).
erix
Przepisywanie będzie miało sens - użyszkodnicy łatwiej zapamiętają jak coś, o mniej maszkarnym wyglądzie nie wspomnę.

No i pewne bezpieczeństwo - ukrycie prawdziwych parametrów.
pyro
Cytat(erix @ 2.07.2009, 15:26:24 ) *
Przepisywanie będzie miało sens - użyszkodnicy łatwiej zapamiętają jak coś, o mniej maszkarnym wyglądzie nie wspomnę.

No i pewne bezpieczeństwo - ukrycie prawdziwych parametrów.

Bardziej miałem na myśli to, że jest sobie zbiór artykułów

artykul 1:

id=1

więc zamiast go przepisywać na
/1

Lepiej w miejsce tego wstawić np. temat artykułu, np.

/To_jest_temat_artykulu.html

Wtedy może zawierać słowa kluczowe co ma duże znaczenie przy pozycjonowaniu
erix
Hmm, tego nikt na 100% nie wie; większe znaczenie ma raczej domena niż URL.
Sabistik
Cytat(erix)
większe znaczenie ma raczej domena niż URL.
Widzę że tu pełna zgaduj zgadula.
erix
SEO chyba zawsze takie było. tongue.gif
kilas88
Zawsze warto wrzucac w URLe słowa kluczowe, gdyż ma to duże znaczenie przy naturalnym pozycjonowaniu. Wystarczy pomyślec o jakimś życiowym przykładzie.

Franek siedzi na forum zrzeszającym fotografów i poleca innym dopiero co zakupiony aparat. W tym celu wrzuca bezposredni link: www.nikon.pl/aparaty-cyfrowe/coolpix. Dzięki temu pomaga w pozycjonowaniu danej podstrony na słowa: nikon, aparaty, cyfrowe i coolpix.

erix, dzięki za ciekawy link smile.gif
crackcomm
Cytat(erix @ 2.07.2009, 15:37:23 ) *
Hmm, tego nikt na 100% nie wie; większe znaczenie ma raczej domena niż URL.

Google to wie na 100%...A domena ma znaczenie tylko i wyłącznie dla użytkownika, URL ma znaczenie i dla użytkownika i dla Google

Cytat(Sabistik @ 2.07.2009, 16:02:35 ) *
Widzę że tu pełna zgaduj zgadula.

Dokładnie, nikt kto się nie zna na SEO nie powinien się wypowiadać i wprowadzać użytkowników forum w błąd.
athabus
Co do zgodności z W3C to jest mit. Mit powtarzany przez twórców stron ;-)

W sieci jest kuuuupa źle wykonanych ale WARTOŚCIOWYCH stron. Google nie może sobie pozwolić na trzymanie się standardu.
Jedyne co może mieć znaczenie to strony zgodne z W3C są łatwiejsze do przetrawienia dla robota, i można je moim zdaniem łatwiej zoptymalizować pod SEO(chodzi tylko o nakład pracy). Wtedy i bot jest szczęśliwy i użytkownik i właściciel strony.

Co do złego parsowania dokumentu etc - Google nie takie rzeczy omija. Skoro nawet przeglądarka potrafi takie rzeczy wychwycić i wyświetlić to co dopiero Google.

BTW co do głównego pytania - to rzeczy o których wspomina autor mają znaczenie głównie przy pozycjonowaniu "long tail". Przy hasłach głównych ważna są tak jak było powiedziane: linki zewnętrzne, treść strony, wiek domeny (i jej historia) a już dużo mniej te czynniki.
crackcomm
Cytat(kilas88 @ 2.07.2009, 11:19:28 ) *
strony zgodne z W3C są lepiej odbierane przez użytowników.

hahahahaha normalnie tu mnie rozłożyłeś. Akurat przeciętny użytkownik na każdej stronie czyta kod źródłowy i sprawdza czy jest zgodny z w3c
sztosz
@up: Dla większości użytkowników internetu W3C nic nie znaczy, nie mają o tym pojęcia, więc można ich niejako z "grupy badanych" wykluczyć. Pozostaje pewna grupa która wie co to jest W3C i o co biega ze standardami. Teraz znajdź mi jedną nie upośledzoną, nie chorą psychicznie osobę z tej pozostałej grupy która stronę zgodną ze standardami W3C odbiera gorzej niż nie zgodną. Mając powyższe na uwadze uważam że ~kilas88 ma rację.

Ale weźmy inny przykład. "Ludzie posługujący się poprawną polszczyzną są lepiej odbierani przez innych ludzi". idąc twoim tokiem rozumowania doszlibyśmy do wniosku że "hahahahaha, akurat przeciętny człowiek zna zasady rządzące językiem polskim i wie czy rozmówca potrafi się posługiwać tymże językiem." I tu sobie strzelam w stopę, bo miałbyś rację :/
skrypta
> nazwa skryptu startowego, czy jest to index.php/main.php/sklep.php ?
google potrafi w wiekszosci przypadku wylapac niechlujstwo webmastera, oficjalnie zaleca sie 301

> poziom dostępu do strony z dwóch adresów URL np. strona.pl i strona.pl/index.php lub strona.pl/?cat=1 i strona.pl/?cat=1&name=cat1
blad, bedzie wykazany w webmasters tools ze strony maja te same meta tagi itp, uzywaj przekierowania 301 w htaccess, stron nie musisz usuwac

>ilość parametrów GET w adresie np. strona.pl/?md=test&id=6&cat=7&name=test
tak ma znaczenie, pomijajac fakt nieczytelnosci takiego adresu dla uzytkownika, robot moze wylapac kilka slow kluczowych z tego adresu ale jelsi adres url ma postac kanoniczna, przyjazny url wtedy skorzystac duzo wiecej
przyjazne url bezdyskusyjnie pomagaja seo ale zdarzaja sie i dobre strony ktore z takimi "brudnymi" urlami sa wysoko
a tu moje 2 grosze na temat rozszerzen .html w przyjaznych url

> zmienna name opisująca daną podstronę np. strona.pl/?id_p=3418&name=nazwa-produktu, czy jest w ogóle brana pod uwagę,
jest, dostaniesz jakies punkty za slowo kluczowe w adresie, nikt do konca nie wie ile tracisz a ile zyskujesz, google nie zaleca uzywania takich url, co nie zmienia faktu dostalbys wiecej gdybys uzyl http://domena/kategoria-produktu/produkt-name.html

> czytelność kodu źródłowego dla robotów (tabelki, tagi font, węwnętrzny css itp.) ?
bez znaczenia, aczkolwiek moge sie tylko domyslac ze robot szybciej przeparsuje czytelniejszy kod od niedbalskiego
pliki css i js sa czytane przez googlebota, nikt nie wie w jakim stopniu, na pewno pod katem ukrytych tekstow a reszta jedynie w swerze domyslow
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.