1oBuZ
2.07.2009, 16:58:12
Witam!
Drodzy użytkownicy proszę o poradę:
- jakie sposoby autoryzacji są najbezpieczniejsze?
- czy system logowania oparty na sesjach (z bazą danych w mysql) jest wpełni bezpieczny [przy założeniu, że jest poprawnie napisany] ?
Jeżeli posiadacie jakieś autorskie "elementy zabezpieczeń", pomysły lub linki które przyczynią się do poprawy bezpieczeństwa systemu logowania to bardzo proszę o ich przedstawienie.
Z góry dziękuję i pozdawiam!
MrDaniel
2.07.2009, 17:13:00
1) nie ma systemów w 100% bezpiecznych
2) dobrze napisany system jest dość bezpieczny
Nie przesyłać danych czystym tekstem. Wysyłać przez HTTPS bądź zakodowane.
1oBuZ
2.07.2009, 19:20:53
Okej dzięki, a co myślicie o
- kodach bezpieczeństwa
- kontorolowaniu sesji i jej logowaniu
- zastosowaniu ciasteczek wraz z sesjami ?
cojack
2.07.2009, 19:44:31
Na moim blogu masz przykład klasy sesji z trzymaniem jej w bazie danych, doszedłem do wniosku że nie ma sensu trzymanie sessji w bazie danych. Kiedyś napiszę lepszą. Ciasteczka? A po co to komu? Każda sesja jest wywoływana dla osobnego użytkownika i jej czas życia ustawiasz Ty, reload strony update czasu życia, lub też i nie, np u mnie sessja trwa 1h max, po tym czasie wyloguje Cie z strony i musisz logować się jeszcze raz. Jak się pchasz w ciasteczka możesz się narazić na ataki, chyba że nieźle mixujesz sid dla ciasteczek, tak jak np ja: ip + user_agent + data utworzenia + id usera + session_id podczas utworzenia. Weź mi to przemixuj do ciasteczka i spróbuj to podmienić na właściwe. Kontrola sessji warunkowa.Kody bezpieczeństwa? Co Ty aplikacje bankową piszesz? Może jeszcze zacznijmy od logowania na pgkeyach?
1oBuZ
2.07.2009, 20:33:31
Chciałbym napisać coś w stylu zdalnego panelu do zarządzania linuxem (maszyną fizyczną).
Dlatego kwestię bezpieczeństwa stawiam na 1 miejscu.
Co do ciasteczek- ciekawy sposób.
Dziękuję za podpowiedź
1oBuZ
2.07.2009, 20:54:02
Cytat(bełdzio @ 2.07.2009, 21:51:47 )

Polecam!
(niestety artykuły raczej dla osób raczkujących w tematyce PHP)