Moglby mi ktos powiedziec jak zastosowac w php algorytm szyfrowania hasel? Tzn mam 3 pliki:
jeden z formularzem do logowania pole LOGIN i pole HASLO po wpisaniu i kliknieciu przycisku wpisane dane sa wysylane z uzyciem metody POST do drugiego pliku, tego ponizej, ktory wykorzystuje plik z db.php aby placzyc sie z baza a nastepnie wybrac wszystkie dane z pola uzytkownicy i pola hasla w celu sprawdzenia czy podany login z formularza i haslo istnieja jesli tak to logowanie przebieglo z powodzeniem i jest otwierana sesja, jesli dane sa nie prawidlowe wyswietla sie komunikat 'nie ma w bazie'
To tylko tak na syzbkiego zrobione bo jest mi potrzebnne do dalszej czesci projektu, logowanie wydaje sie byc O.K. tylko wlasnie nie wiem jak zrobic aby te hasla, ktore przewiduje aby w bazie byly szyfrowane po wprowadzeniu z formularza takze odpowioednia funkcja zamieniala na zgodne z tymi w bazie. Wystarczy wstawic MD5 albo SHA1 gdzies tylko nie wiem gdzie?
Moze mi to ktos powiedziec?
<?php include ("db.php"); $row = get_user($_POST['login'], $_POST['haslo']); if($row) { $_SESSION['id'] = $row['login']; $_SESSION['username'] = $row['name']; } else { } ?>