Witam. Kilka razy robiłem projekty gier w PHP (oczywiście RPG), to już będzie czwarty raz. Za każdą próbą, mój projekt wydawał się za łatwy i monotonny. Nie chciałem zrobić czegoś w stylu "kupowania" coraz lepszej zbroi i broni i postać na liście graczy kliknąć atakuj... O nie... Moje projekty były coraz bardziej rozbudowane, ale tak naprawdę nawet to nie były BETY, ponieważ nigdy ich nie kończyłem. Ostatnio bawię się MTG (Magic: the Gathering ) i właśnie tak rozbudowana gra mnie interesuje. Oczywiście nie chcę kopii Mtg, nie chcę żeby była ona tak zaawansowana. A moje projekty, to nie tylko walka, ale też handel podróże w stylu pierwszych Final Fantasy, tworzenie zbroi i miksturek(jak w Oblivionie i Gothicu), zaawansowany system umiejętności itp. Oczywiście nie uważam tego za jakiś sposób zarobek, czy coś... Jestem (teraz) w drugiej liceum i to stanowi formę hobby. I mam parę (po tym krótkim wstępie):
1. Czy Flash? - Umiem PHP i walka w stylu turowym z wykorzystaniem Ajaxu nie jest problemem, ale wiem że ten serwer z tak dużymi ilościami danych musiałby dużo zcierpieć, co tyczy się również gracza, który będzie oczekiwał na odpowiedź. A jakbym się nauczył flash'a to cała gra by była w nim, i grałoby się po stronie klienta, nie serwera, co oznaczało by optymalizację, przyspieszenie i jakieś animacje (bo wiadomo że JavaScript - też znam - nie potrafi zrobić "takich animacji", a poza tym potrafią się one wieszać, lagi, itp.). Połączenie PHP zapisywanie w MySQL i zrobienie gry we Flashu, zajęło by o wiele więcej czasu.
2. Średniowiecze czy fantasy? - Co was interesuje, gra np. Mount&Blade - bez czarów, prosta walka mieczem, czasy średniowiecza. Coś pomiędzy - Gothic, rozbudowany, mający swe zasady, oddzielenie magii od miecza. Czy Oblivion - fantasy pełną gębą, świat w którym każdy miecz jest zaczarowany, gracz ustala jak, czym i w jaki sposób walczy, używa stu rodzajów miksturek, sam sobie składa czary..
3.Jaką książkę do nauki Flasha, do ceny 80 zł?
4. I ostatnie pytanie. Najłatwiejszym sposobem w walce by były nieruchome figurki, np. Forma kart w Mtg, które nawet podczas ataku by nic nie robiły, a obrażenia by tylko przesuwały inną figurkę w prawo i w lewo (Pierwsze Final Fantasy). Czy ruchome figurki, jak Swords and Sandals?
Temat rozwinięty dla webmasterów i ludzi grających w RPG'i. Jeżeli w złym dziale, to sorry