Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dokładne odczytywanie systemu z HTTP_USER_AGENT
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Freev
Z zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] możemy wydusić nazwę przeglądarki i system, którego używa osoba wchodząca na stronę.
Jeśli chodzi o Windowsa to mam opisane od 95 do 7 ale jeśli chodzi o Linuksa czy Maca to jest problem.Np. dla mnie zmienna wynosi
Kod
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

Widać, że jest to Linux, ale jaki to gdybym nie wiedział co instalowałem to bym z pół godziny zgadywał a nie o to tu chodzi!
Jak się z tego odczytuje dystrybucję Linuksa czy Maca? Czy jest jakiś alternatywny sposób?
kipero
To zależy od konkretnego distro/przeglądarki. Na przykład Ubuntu wysyła swoją nazwę w User-agencie, z pozostałymi może być inaczej(trzeba by to sprawdzić w jakichś większych logach).
kfc4
Dokładnie, niektóre dystrybuje się chwalą(np. OpenSuse), a inne nie (np. Debian).
Freev
Cytat(kipero @ 5.07.2009, 18:09:35 ) *
... Na przykład Ubuntu wysyła swoją nazwę w User-agencie ...

Wysyłał, nowsze wersje już nie wysyłają (no chyba, że to U w kodzie co podałem ma znaczyć Ubuntu), wiem bo sam mam!
A w ogóle jest gdzieś jakaś lista Linuksów, które wysyłają swoją nazwę?
Zapytam na jakimś forum o Linuksie.
blooregard
Cytat
A w ogóle jest gdzieś jakaś lista Linuksów, które wysyłają swoją nazwę?

Rozumiem, że chcesz sobie identyfikować jedynie te najpopularniesze dystrybucje? (Ubuntu, Debian, Fedora, Mandriva, SuSE, Gentoo, RedHat, Mint, CentOS, Slackware)
Bo zdajesz sobie sprawę z faktu, że Windy jest kilkanaście rodzajów, a dystrybucji Linuksa (wg. serwisu distrowatch.com, zajmującej się badaniem popularności poszczególnych dystrybucji) jest w tej chwili 309 (tych sklasyfikowanych na distrowatch.com) ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.