Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][AJAX]zabezpieczenie downloadu przed wieloklikiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hejkumkejkum
Mam taki problem, że używam wtyczki download monitor w wordpressie, przy czym mam download plików bez wymagania rejestracji.

Niestety statystyki tej wtyczki do downloadu to nieporozumienie, w zasadzie każdy klik jest odnotowany niezależnie czy plik pobrany czy też anulowany zanim się go pobierze, jednym słowem zlicza kliknięcia na link do pliku, więc bardziej jest to licznik kliknięć niż rzeczywistych pobrań pliku.

Problem jest taki, że masa osób ma odruch wielokrotnego klikania w odnośnik do pliku, często też w swoim dyskowym bałaganie nie mogą odnaleźć pliku i ściągają znowu. Czy da się zrobić jakiś mechanizm, który ograniczałby te problemy, może wykorzystać jquery ewentualnie php ale to już prawdopodobnie wymagałoby ingerencji we wtyczkę czego robić nie chcę bo będę musiał to zmieniać co aktualizację samej wtyczki, a i wiedza nie pozwala mi na aż takie zabawy php.

Jquery jakoś najbardziej widzę, na przykład po kliknięciu odnośnika do pliku, pojawia się okno wymagające przepisania treści ala captcha co dopiero pozwoli ściągnąć plik. Wadą jest to, że po wyłączeniu JavaScript download nie będzie działać. Prosiłbym o jakies koncepcje i ewentualnie przykłady czegoś co pozwoliłoby ograniczyć szaleństwa osób pobierających pliki.
Może jakiś mechanizm który po minucie pozwala pobrać kolejny plik.
seth-kk
mozesz wylaczac link po pierwszym kliknieciu lub zastepowac go spanem ostylowanym tak jak link oraz przepuszczac pobieranie przez dodatkowy skrypt ktory uaktualnia baze i podaje a nastepnie podaje plik
ale nie nie jestes w stanie prawidlowo zweryfikowac czy uzytkownik zaczal pobierac plik czy nie - niektore przegladarki (np IE) zaczynaja pobierac plik zanim wybierzesz miejsce gdzie ma sie pobrac i zatwierdzisz pobieranie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.