Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Sprawdzanie, jaki wpis najczęściej pojawił się w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
malolat_ps
Witam!

Mam taki problem. Załóżmy, że mam kolumnę która nazywa się kolory. Zbieram od użytkowników informację o ich ulubionych kolorach. Kolor żółty ma id 1, kolor zielony id 2, kolor niebieski id 3, a kolor czerwony id 4. Każdy głos to nowy wpis w bazie w tej tabeli. Chcę wyświetlić na stronie jaki kolor jest najpopularniejszy. Zakładając, że na kolor czerwony zagłosowało 10 osób (czyli w bazie znajduje się 10 wpisów z id 4), na kolor zielony 5 osób, na kolor żółty 15 osób, a na kolor niebieski nikt nie zagłosował. Jakie mam stworzyć zapytanie, aby wyświetlić, że najpopularniejszym kolorem jest kolor żółty ? biggrin.gif  mam nadzieję, że dobrze przedstawiłem problem i mnie zrozumiecie winksmiley.jpg

Pzdr
Spawnm
  1. ... ORDER BY color_ile DESC

posortuje od największej ilości pts
malolat_ps
Nie zrozumiałeś mnie. Muszę sprawdzić czego jest w bazie najwięcej. Nie mam dodanych do siebie liczb, że żółtych 15, a czerwonych 10. Tylko jest 15 pojedynczych wpisów z id żółtego i 10 pojedynczych wpisów z id czerwonego. Muszę je najpierw w jakiś sposób zliczyć, a potem wyjąć tą największą liczbę.
blooregard
Cytat
ORDER BY color_ile DESC

A skąd Ci się wzięło to pole color_ile?

Tak powinno być:

1. SELECT COUNT(kolor) AS ile FROM kolory GROUP BY kolor ORDER BY ile DESC

zakłądając taką strukturę tabeli 'kolory':
id int(11) auto_increment
kolor int(11)
Spawnm
blooregard -> przykładowa nazwa , tak jak u ciebie kolor smile.gif
blooregard
Aha. Ok. smile.gif
Sorki, że się czepiam.
MateuszS
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("SELECT * FROM `kolory` ORDER BY `ile_glosow` DESC LIMIT 1") or die(mysql_error());
  3. $row = mysql_fetch_assoc($query);
  4.  
  5. echo 'Najpopularniejszym kolorem jest '.$row['nazwa'];
  6. ?>

Sprawdz tylko poprawnosc zapytania, przecinki itd bo pisane z palca.
blooregard
@MateuszScirka: a gdzie w Twoim zapytaniu jest zliczanie ilości wystapień poszczególnych kolorów? Czytałeś posty autora tematu? Jemu chodzi o ich ZLICZENIE w locie, nie ma w tabeli kolumny z ilością poszczególnych kolorów. A Ty sortujesz je po kolumnie 'ile_glosow', której nie ma.
MateuszS
Sorka, ale przeciez moze tak zrobic skoro juz stosuje baze danych ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.