Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
linuxoida
Hej. Mam takie pytanie ponieważ nie działa "Mod rewrite" na wampie. Oczywiście uruchomiłem ten moduł, ale nie wiem czy mam coś jeszcze zrobić, ponieważ kiedy wpisuje w htaccess:
  1. <?php
  2. Options FollowSymLinks
  3. RewriteEngine On
  4. RewriteRule lipton.html$ index.php
  5. ?>

nic nie widać, czy ktoś wie jak to zrobić i czy gdzie ma znajdować się plik .htaccess w którym mogę wprowadzać zmiany

witam.
Już działa mi moduł rewrite. Ale mam teraz inne pytanie.
Z tego co widziałem na stronach internetowych to moduł działa dla konkretnie przypisanych zmiennych w url. A czy istnieje możliwość stworzenia takiego wyrażenia regularnego, które będzie pobierało różne wartości tych zmiennych?
Pozdro
nospor
chodzi ci by kazdy adres przekierowal na index.php?
Kod
Options +FollowSymlinks
RewriteEngine On

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*)         index.php/$1 [L]

Przekieruje ci kazde odwolanie, ktorego nie ma fizycznie na serwerze. Czyli jak odwolasz sie np. do obrazka, to tego nie chwyci, ale jak sie odwolasz do strony np. stronaktorejniemafizycznie.html, to przekieruje ci na index.php
linuxoida
chodzi mi o to, że masz stronę, a w niej formularz wyszukujący z takimi zmiennymi jak: language, category, page. Następnie klikasz na przycisk szukaj no i wyskakuje Ci taki przykładowy link jak poniżej
www.przyklad.pl?language=pl&category=komp&page=1
lub
www.przyklad.pl?language=pl&category=drukarka&page=2
No i jak zrobić, aby dane, które pobierane są z bazy wyświetlać w taki sposób, że zmienne nagłówek będzie zmieniał się w taki sposób.
www.przyklad.pl/pl/komp/1
www.przyklad.pl/pl/drukarka/2
www.przyklad.pl/pl/drukarka/3
itd?
lukada
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^pl/komp/([0-9]+)$ index.php?language=pl&category=komp&page=$1 [L]
RewriteRule ^pl/drukarka/([0-9]+)$ index.php?language=pl&category=drukarka&page=$1 [L]

Lub jeśli wszystko ma być zmieniane to lepiej tak:

Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^([a-z]+)/([a-z]+)/([0-9]+)$ index.php?language=$1&category=$2&page=$3 [L]
Pawel_W
robisz rewrite rule, ktory ci zamienia to co masz między / / na $_GET

wpisz do googla mod_rewrite, pelno tam artow jak cos takiego zrobic winksmiley.jpg
linuxoida
Cytat(Pawel_W @ 3.08.2009, 10:23:42 ) *
robisz rewrite rule, ktory ci zamienia to co masz między / / na $_GET

wpisz do googla mod_rewrite, pelno tam artow jak cos takiego zrobic winksmiley.jpg

ale chodzi mi o to ze jak ustawić, których wartości zmienny get pobierane są z bazy danych i wyświelane w nagłówka url
#RewriteRule ^wyraz1/wyraz2$ index.php?country=wyraz1&category=wyraz2 [L]
#RewriteRule ^wyraz2/wyraz5$ index.php?country=wyraz2&category=wyraz5 [L]
itd
ponieważ ustawienie czegos takiego ponizej nie działa
RewriteCond country=([a-z]*)\&page=([a-z]*)
RewriteRule ^[a-z]*/[a-z]*$ [L]
Wicepsik
Dostałeś już 3 odpowiedzi jak to masz zrobić.... nikt nie będzie Ci gotowców robić. Pokaż co zrobiłeś.
marian2299
  1. <?php
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteRule ^([^,]*),([^,]*) /index.php?country=$1&category=$2
  4. ?>

Teraz masz link w postaci "wyraz1,wyraz3" lub "wyraz2,wyraz5" (według przykładu)
lukada
Cytat(linuxoida @ 3.08.2009, 13:00:42 ) *
ale chodzi mi o to ze jak ustawić, których wartości zmienny get pobierane są z bazy danych i wyświelane w nagłówka url
#RewriteRule ^wyraz1/wyraz2$ index.php?country=wyraz1&category=wyraz2 [L]
#RewriteRule ^wyraz2/wyraz5$ index.php?country=wyraz2&category=wyraz5 [L]
itd
ponieważ ustawienie czegos takiego ponizej nie działa
RewriteCond country=([a-z]*)\&page=([a-z]*)
RewriteRule ^[a-z]*/[a-z]*$ [L]

Przecież wyżej napisałem Ci całe reguły... Po pierwszej spacji link, który wpisujesz do przeglądarki, po drugiej spacji link, któy się faktycznie wyświetla. $1, $2, $3, itd. to kolejne zmienne, w miejsce których pojawiają się kolejne wyrażenia regularne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.