Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawa Autorskie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wizard144
Witam!

Nie wiem, czy to dobry dział na ten temat, ale mam pytanie.

Jak to jest z grafiką z różnych gier, stron, etc... ?

Spotkałem się z grą MMoRPG w której były przedmioty z Diablo II A w stopce był dopisek - Items From Diablo I/II

Czy tak można ? Czy to jest zgodne z prawem ?

Czy wystarczy tylko dodać że "Name and Logo are trademarks of bla bla bla..." i można używać grafiki z innych gier/stron etc ?

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam!
kamil4u
Musisz mieć na piśmie zgodę na korzystanie z cudzej grafiki, skryptów itd. - chyba, że autor na to pozwala(ogólnie) lub pozwala na to licencja.
wizard144
Czyli nie ma takiej opcji że biore sobie czyjąś grafikę, dopisuję pod spodem że jest z tej i tej strony i już tak ?
kamil4u
Z tego co wiem polskie prawo tego zabrania smile.gif
wizard144
Hmmm ciekawostka, bo jestem prawie pewny że conajmniej na kilku grach MMoRPG jest taki dopisek... a ludzi którzy te gry stworzyli znam osobiscie i nie wydaje mi sie by kontaktowali sie np z Blizardem smile.gif No ale nic ;] Dzięki za pomoc! smile.gif
sztosz
Ale to że to nie jest legalne w świetle obowiązujących przepisów prawa to nie znaczy że ludzie tak nie robią. A zrobienie/powiedzenie czegokolwiek nie jest tożsame z ustanowieniem przez to jakiegokolwiek prawa. I to że ludzie łamią od wieków "prawa autorskie" i będą łamali nie jest żadną ciekawostką, wynika to po prostu z konfliktu na linie natura ludzka a prawa autorskie*.

*Prawa głupie w swej obecnej postaci moim zdaniem, bo tylko pozornie chronią twórców, a w praktyce wzbogacające kieszenie prawników jak i firm rzekomo broniących tych praw, czyli pasożytów którzy de facto nie tworzą zupełnie żadnego produktu a zgarniają za wypowiadane brednie krocie :/
Shadowsword
Napisz do Blizzarda, powiedz, że robisz fansite i chciałbyś umieszczać tam swoje grafiki.

Dawno dawno temu robiłem stronę o grze Dungeon Runners (wydanej przez NCSoft). Napisałem do nich maila i uzyskałem zgodę na umieszczanie zdjęć z gry, jedynie w stopce musiałem napisać, że moja strona jest jedynie fansitem i podać link do oficjalnej strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.