Cytat
Ale tego że jako osoba fizyczna nie możesz pracować dla osoby fizycznej to jestem pewien (a już na pewno robić to nagminnie)
Słyszałeś o umowie-zleceniu? Jest to umowa cywilno-prawna, którą mogą ze sobą zawrzeć dowolne dwa podmioty, w tym dwie osoby fizyczne. Umowę zlecenie możesz podpisać nawet z Kowalską/Malinowską na wyprowadzenie jej psa na spacer. Także na podstawie takiej umowy spokojnie można robic dla kogoś lub firmy serwis internetowy.
Polecam lekturę Kodeksu Cywilnego (art. 734 - 751)
Cytat
Umowa zlecenie, podobnie jak i umowa o dzieło, została uregulowana w kodeksie cywilnym. Jest ona umową, w której jedna ze stron (zleceniobiorca) zobowiązuje się do dokonania określonej czynności prawnej na rzecz drugiej ze stron (zleceniodawca). W zasadzie wszelkie umowy o świadczenie usług wyczerpują znamiona tej umowy (z wyłączeniem umów odrębnie uregulowanych, takich jak umowa agencyjna, o dzieło czy o pracę).
źródło:
http://www.podatki.egospodarka.pl/33239,Um...owy,1,65,1.htmlTeraz umowa o dzieło:
Cytat
Umowa o wykonanie strony internetowej jest jest umową o dzieło, którą regulują art. 627-646 Kodeksu cywilnego. Przez umowę o dzieło rozumiemy taki stosunek prawny, gdzie przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania określonej rzeczy, czynności, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia (art. 627 k.c.).
I szczegóły:
http://lesforum.webd.pl/kodeksy/Kc/kc_k3b.html#k3t15Cytat
1. Ale, składki ZUS można opłacać samodzielnie.
Ale tylko ubezpieczenie zdrowotne; emerytalne mozna samodzielnie opłacać jedynie w przypadku, gdy pracowałeś na umowę o pracę (taką w świetle przepisów Kodeksu Pracy) i od jej zakoczenia w ciągu 30 dni zgłosisz ZUS-owi chęć dalszego samodzielnego opłacania składki emerytalnej. Płacisz wtedy wg. stawek przewidzianych przez ZUS (można sprawdzić na ich stronie), ale jest to około 800 PLN chyba.
Cytat
Nie mam płaconego ZUSu - nie przysługuje mi darmowa opieka zdrowotna etc. co to ma do umów?
Jeśli rodzice pracują, wystarczy, że zgłoszą członka rodziny, czyli #luq'a w tym wypadku, do swojego ubezpieczenia społecznego/zdrowotnego. Wtedy ma się takie same prawa do świadczeń zdrowotnych, jak osoba pracująca.
Zawsze zostaje możliwość prywatnego ubezpieczenia. Pakiety medyczne oferowane np. w PZU kosztują kilkadzisiąt złotych miesięcznie i zapewniają dostęp do prywatnej opieki medycznej chyba w Medicoverze, nie pamiętam już, a nie chce mi sie teraz szukać (sprawdź na stronach PZU). Do tego można wykupić ubezpieczenie szpitalne. W sumie wychodzi chyba taniej niż zdrowotne w ZUS-ie.
No i jak wspominał już @patryczakowaty, konto w banku to podstawa. Ale z tym to raczej już nie ma problemów. Jesli zależy Ci na szybkim załatwieniu sprawy, polecam wizytę w oddziale, zamiast zakładania przez net (bo wtedy dochodzi czas na korespondencyjną wymianę dokumentów). A w oddziale załatwisz konto w 15 minut

No i możesz trafić na fajną pannę w obsłudze klienta

Cytat
Co z rozliczeniem, przysługują mi jakieś ulgi z racji, że jestem osobą uczącą się?
Nie. Bulisz wg. aktualnych stawek (18% od kwoty brutto pomniejszonej o koszt uzyskania przychodu).
Przykład:
Podpsiujesz umowę na 1000 PLN brutto, ustalacie ze zleceniodawcą koszty uzyskania przychodu na 50% (umowa o dzieło).
Zleceniodawca musi zapłacić 18% od 500 PLN podatku (czyli 90 PLN).
Dla Ciebie na rękę będzie 910 PLN (1000 PN - 18% podatku od kwoty pomniejszonej o koszty uzyskania przychodu).
Cytat
ytanie z innej beczki: zdarzało się Wam/zdarza pracować na "gębę". Zaliczka - praca - zapłata (na koniec lub w ratach w czasie pracy)?
Taka forma jest najkorzystniejsza finansowo, ale i najmniej pewna, bo jak zleceniodawca Ci nie zapłaci, to mu nic nie zrobisz (co najwyżej możesz zebrać kumpli z osiedla i zrobić mu wjazd na chatę, jak znasz adres). Przed sądem nie masz szans na dojście swoich praw i odzyskanie kasy. Lepiej się w to nie bawić. Generalnie, jeśli osoba/firma jest uczciwa, nie będzie robiłą problemu z podpisania umowy. Naprawdę, oszczędność tych kilkuset złotych na podatku przy kwotach za zlecenia w okolicach 6-12 tysięcy nie jest warta takiego ryzyka. A jak masz umowę i ktoś nie będzie Ci chciał zapłacić, możesz po nim jeździć w sądach.
Co do szczegółów, polecam wizytę w najbliższym US i ZUS, tam są na bieżąco z przepisami i kwotami i tam dowiesz się wszystkiego z "pierwszej ręki"