Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] wielkość bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
haralord
Witam,
można powiedzieć, że dopiero raczkuję jeśli chodzi o php i mysql, jednakże planuję stworzenie gry przez przeglądarkę.
W związku z czym mam pytanie, jak wiele rekordów może być w tabeli jeśli otrzymywałaby ona np. 1000 zapytań na minutę.
Próbowałem sprawdzić to w phpmyadminie, jednakże, z tego co tam jest napisane, to raz zapytania trwają 0.005 s, a raz 0.2 s.
Nie chodzi mi o konkretną liczbę, ale powiedzmy czy przy 10000 rekordów tabela z 4 kolumnami, po max 20 znaków będzie chodzić płynnie?
Fifi209
Cytat(haralord @ 21.07.2009, 21:01:27 ) *
można powiedzieć, że dopiero raczkuję jeśli chodzi o php i mysql, jednakże planuję stworzenie gry przez przeglądarkę.

Nie dasz rady. (wiem, też się kiedyś uczyłem ;p )

W związku z czym mam pytanie, jak wiele rekordów może być w tabeli jeśli otrzymywałaby ona np. 1000 zapytań na minutę.
Próbowałem sprawdzić to w phpmyadminie, jednakże, z tego co tam jest napisane, to raz zapytania trwają 0.005 s, a raz 0.2 s.

Zawsze są mechanizmy cache, które znacznie odciążają serwer bazy danych

Nie chodzi mi o konkretną liczbę, ale powiedzmy czy przy 10000 rekordów tabela z 4 kolumnami, po max 20 znaków będzie chodzić płynnie?

Zależy od zapytania (co chcesz wyciągać i jak) i od sprzętu na którym stoi serwer bazy danych.
haralord
Cytat(fifi209 @ 21.07.2009, 22:08:48 ) *
Nie dasz rady. (wiem, też się kiedyś uczyłem ;p )
Zawsze są mechanizmy cache, które znacznie odciążają serwer bazy danych
Zależy od zapytania (co chcesz wyciągać i jak) i od sprzętu na którym stoi serwer bazy danych.

Mam nadzieję, że dam radę, chociaż nad niektórymi rzeczami naprawdę sporo siedzę, bo ciągle jakieś błędy.
Możesz powiedzieć coś więcej o cache?
erix
Poszukaj, bo był wczoraj temat o tym w dziale PHP.
Fifi209
Cytat(haralord @ 21.07.2009, 21:17:54 ) *
Mam nadzieję, że dam radę, chociaż nad niektórymi rzeczami naprawdę sporo siedzę, bo ciągle jakieś błędy.

Uczę się php kilka lat i wiem, że to nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Musisz zainteresować się np. różnymi wzorcami programistycznymi:
- mvc

W dodatku bardzo ważne jest dobre rozplanowanie projektu jak i bazy danych. Musisz myśleć obiektowo - inaczej się sam zgubisz.
I używaj cache, cache i jeszcze raz cache.

Cytat(haralord @ 21.07.2009, 21:17:54 ) *
Możesz powiedzieć coś więcej o cache?

Poczytaj najpierw co to jest cache, kiedy się go używa.
Skie
Jeżeli chcesz tworzyć gry przeglądarkowe to na początek polecałbym Ci instalacje jednego z istniejących już silników i próbę zarządzania taką gry, pisania modów itp.:

Sam zaczynałem naukę PHP od Vallheru ^^

- Download Vallheru
erix
Nieee, tylko nie Vallheru.

Wiele hostingów zabrania korzystania z tego juz w regulaminach...

Vallheru uczy bardzo złych nawyków, nie korzysta wydajnie z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.