Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przekazanie wszystkich option z select'a a nie tylko zaznaczonych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marr
Witam, potrzebuję zrobić coś takiego aby w formularzu przekazać dalej wartości wszystkich option z danego select'a (przekazuje wartości między dwoma selectami i chce aby po przeniesieniu wartosci z jednego do drugiego trzeba bylo jeszcze zaznaczac te w tym drugim, bo mija się to z celem). Jest na to jakiś dobry pomysł? Jedyne co mi przychodzi na myśl, aby dla onSubmit formularza wywołać funkcję która zaznaczy wszystkie option'y - ale wydaje mi się to nie do końca poprawne... Proszę o pomoc.
nospor
Cytat
aby dla onSubmit formularza wywołać funkcję która zaznaczy wszystkie option'y - ale wydaje mi się to nie do końca poprawne
To jest jedna z mozliwosci.
Inna: option'y zapisujesz do pola ukrytego
sowiq
Cytat(Marr @ 22.07.2009, 14:12:32 ) *
aby dla onSubmit formularza wywołać funkcję która zaznaczy wszystkie option'y - ale wydaje mi się to nie do końca poprawne...
I dobrze, że nie wydaje Ci się to poprawne. Bo niby po co chcesz dawać userowi możliwość zaznaczenia, skoro później i tak zaznaczasz wszystkie pola?

1. Tak jak napisał ~nospor
2. Skoro odczytujesz (np. z bazy) te pola, to nie możesz tego zrobić dopiero po wysłaniu formularza?
Marr
Cytat(sowiq @ 22.07.2009, 14:19:59 ) *
(...)
2. Skoro odczytujesz (np. z bazy) te pola, to nie możesz tego zrobić dopiero po wysłaniu formularza?

No właśnie nie do końca, bo pola odczytuje w przypadku jednego selecta, ale ten ktory jest istotny dla formularza ma wartosci które przekazuje się do niego z kilku innych selectów smile.gif I dlatego po stronie php chyba nie zrobię (sorry za błędny tag w takim razie w temacie). Także raczej zostaje mi tylko sugestia nospora wyglada na to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.