Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]imgAreaSelect jQuery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AniaR
Jezeli ktos stosowal na swojej stronie plugin imgAreaSelect z biblioteki jQuery do kadrowania zdjec bezposrednio na stronie (tu opis: http://www.webmotionuk.co.uk/php-jquery-im...-and-crop-v11/), to moze mi pomoze.

Kiedy ustawiam $max_width = "600" to jestem w stanie uploadowac pliki ktore maja niewiele ponad 1000 px szerokosci, jednak jak wgram plik szerszy a nastepnie zaznacze odpowiednia "area" to po zatwierdzeniu pokazuje sie pusta strone a miniaturka wcale nie powstaje.

Zastanawiam sie czy to jest "bug" tego skryptu czy moze da sie to obejsc...

Jezeli jest ktos kto wie o czym mowie i uzywal juz tego to prosze niech napisze czy jest w stanie wygrywac pliki szersze niz 1000 px...
sowiq
Bez patrzenia w kod strzelam, że przekroczony memory limit i wyłączone raportowanie błędów.

Wstaw na początku skryptu PHP
  1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', '96M');
  3. ?>
i zobacz czy będzie działało. Ew. możesz podać wyższą wartość zamiast tych 96M.
AniaR
Mialam
  1. <?php
  2. error_reporting (E_ALL ^ E_NOTICE);
  3. ?>
zamiast
  1. <?php
  2. ?>
.
Moglbys mi pokrotce napisac za co odpwiada memory limit?

Jestem w szoku ze odrazu wiedziales o co chodzi.. Pomogles mi tak bardzo ze az brak mi slow.. Dziakuje slicznie:)
Pawel_W
memory limit to jak sama nazwa wskazuje limit pamięci

w przypadku forum bardzo częstym błędem jest za mały memory limit winksmiley.jpg

poczytaj w googlu więcej na ten temat, jeśli Cię to tak bardzo interesuje smile.gif

EDIT:
@sowiq
pisałem ogólnie bo sam miałem kiedyś taki błąd z forum ;P
sowiq
Cytat(Pawel_W @ 22.07.2009, 19:30:29 ) *
w przypadku forum bardzo częstym błędem jest za mały memory limit winksmiley.jpg
Tutaj akurat koleżanka przycina zdjęcia, a nie robi forum.

@AniaR,
jak napisał ~Pawel_W chodzi o limitowanie pamięci - ze względów bezpieczeństwa, ale też sprawiedliwego podzielenia zasobów serwera pomiędzy różnych użytkowników. Pierwszym krokiem każdej (?) obróbki zdjęcia przez GD jest wrzucenie go do pamięci. Kiedy jej brakuje skrypt wyrzuca error i zaprzestaje działania. Tobie błąd się nie wyświetlił, więc pozostała pusta strona. Ot i cała tajemnica.

Swoją drogą - dużo lepszą wtyczką do jQuery wydaje mi się być jCrop, ale teraz nie mogę wejść na stronkę (padła?). Sprawdź sobie później tego plugina.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.