Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rozpoznawanie cyfr/liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Czy istnieje jak±¶ funkcja albo może macie jaki¶ 'sposób' dzięki któremu można rozpoznać cyfrę/liczbę a następnie wydzielić j± z tekstu do osobnej zmiennej?

Pozdrawiam
Fifi209
Możesz spróbować szukać wyrażeniami regularnymi.

P.S. Rozwiń pytanie.
erix
Jak ten warunek może być spełniony...? dry.gif
nospor
@erix:
  1. <?php
  2. $cyfra = 10;
  3. //$cyfra = 5;
  4. if($cyfra>9){
  5. echo "To jest liczba";
  6. }
  7. ?>
podstawy matematyki winksmiley.jpg
Co nie zmienia faktu ze tamten post byl zupelnie nie na temat
erix
~nospor, miałem na myśli CYFRĘ (strlen=1), a nie liczbę. tongue.gif

~edit@down:
cyfra:
Cytat
1. «znak służący do zapisywania liczb»

liczba:
Cytat
podstawowe pojęcie matematyczne, którego treścią jest wynik liczenia, wyrażane najczęściej za pomocą cyfr

tongue.gif
nospor
i po co jezor na koncu? Zadales konkretne pytanie a ja ci dalem konkretną odpowiedź na twoje konkretne pytanie. Skad mialem wiedziec ze jak mowisz "biale" masz na mysli "czarne" tongue.gif

edit up: i jak sie ma ta definicja do twojego strlen()? tongue.gif
poza tym ja slyszalem inna: liczba > 9 winksmiley.jpg A jakby poszukac to znajdziemy mase innych

edit down: dlatego napisalem ze znajdziemy mase innych definicji.
O takiej definicji "liczba > 9" tez uczą. od 0 do 9 - cyfry, dalej to liczby. Odpowiadając erix'owi chcialem mu jedynie pokazac na przykladzie co autor posta mial na mysli
webasek
Je¶li zakładasz, że każdy wyraz (liczbę też traktuję jako wyraz) jest oddzielony od kolejnego spacj± to tekst możesz rozbić na tablicę (explode) i dla każdej warto¶ci tablicy użyć funkcji is_numeric.
Je¶li tekst jest natomiast zlepkiem liter lub cyfr to wtedy najlepsze s± wyrażenia regularne lub przeszukiwanie po kolei (literka po literce) tekstu i sprawdzanie która z "literek" to cyfra.

@nospor
taka definicja liczby "liczba > 9" nie jest definicj± bo czy mamy np.: cyfry naturalne? czy liczby naturalne? a w¶ród liczb naturalnych jest 0,1,2,3,4,... (lub 1,2,3,4,... w zależno¶ci czy 0 jest liczb± naturaln± czy nie).
ayeo
Witam!

1 (ciekawe czy można rozpoczynać zsanie od liczby) może być i cyfr±, i liczb±. Co do pytania to wystarczy użyć wyrażenia regularnego. Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój problem ani jakie konkretnie liczby Cię interesuj±....

Pzdrawiam!
JamalBIG
Dokladnie chodzi mi o to ze mam zmienna '$ulica' i z niej chcialbym wyciagnac nr domu/mieszkania przy czym istnieja nazwy ulic jedno- dwu- trzy- i wiecej czlonowe oraz nr moze miec postac z '/' lub tez nie (np. 3/4, 88/108 lub 4) dlatego chcialbym 'wyciagnac' numer do osobnej zmiennej a nazwe ulicy 'zostawic'...
Fafu
To powinno ci pomóc:
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_...%84_regularnych
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.