Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podobna domena dla dwóch stron
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adamma
Mam takie pytanie mam wykupioną domenę .eu ale ostatnio zauważyłem że jeden ze sklepów meblowych ma taką samą domenę tylko że z końcówką .pl czy w takim przypadku mogę używać takiej domeny?
Fifi209
Nie widzę problemów. Wiele ludzi tak robi.

Patrz:

php.net <-> php.pl
scanner
Jest do kupienia, kupuj - jeżeli żaden z właścicieli nie ma zastrzeżenia prawnego do nazwy, to nie widzę problemu w samym używaniu.
kwiateusz
ale jeśli bedziesz prowadził działalnosc gospodarcza z tej samej dziedziny to moga byc problemy winksmiley.jpg dla kazdego innego zastosowania nie ma problemów
adamma
Z tym nie bedzie problemu bo strona jest o meblach a moja o tworzeniu stron internetowych a działalności jeszcze nie prowadzę. Podałbym tą stronę ale nie bede robił reklamy. Ale z tego co widzę mogę być spokojny.
kwiateusz
nawet jak bedzie działalnosc, ale w innej dziedzinie to spokojnie mzoesz rejestrowac winksmiley.jpg chyba ze prawnie zastrzegli nazwe, ale to sie rzadko zdarza
Gutaj
Nie masz w ogóle się o co martwić tworzenie stron a meble to 2 różne dziedziny więc nie ma szans aby ktoś się przyczepił.
adamma
Teraz właśnie przeglądałem jak moja strona indeksuje się w google i mnie zaskoczyło co znalazłem moja domena jest w takiej postaci (oczywiście inna) strony-internetowe.eu a ktoś ma domenę internetowestrony.pl i w dodatku zajmuje się "fotografia cyfrowa, strony www" czyli jeszcze bardziej podobna i podobna tematyka, ale to już nie ma chyba co nad tym myśleć bo zawsze się znajdzie coś co da do myślenia.
krzysztof_kf
zakupiłeś domenę jesteś pełnoprawnym właścicielem nikt ci nie może zabornić zrobienie strony podobnej do strony ktura znajduje śię na tej samej nazwie tylko z koncówką pl , com , itp itd ...

pozdrawiam ...
erix
Ekhm, było już parę takich spraw w sądzie i nie jest tak różowo, jak mówisz. tongue.gif
krzysztof_kf
moze tak nie wiem czy dobrze słyszałem była taka akcja z domeną microsoft.pl ale to potężny koncern niż jakieś małe firmy ...
kwiateusz
a co to za roznica rozmiar firmy, paragraf ten sam a który pisze sie przez ó
adamma
Ciekawa sytuacja jest z przy domenach netartu

nazwa.pl - właściciel NetArt
nazwa.eu - właściciel domeny.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.