W jquery - pobranie wartości select nie stanowi problemu. Ale musiałem użyć do formularzy plugin jNice - by uzyskać ładne efekty graficznych przycisków. 

Problem jest w tym w jaki sposób dobrać się do wartości jaka została wybrana w polu select. Grzebie w tym kodzie jNice i nie potrafię tego znaleźć. Ewentualnie jakiej skłądni w jQuery trzeba użyć by tą wartość pobrać z jNice.

Bo jak by mi się udało tą wartość pobrać to wtedy na jej podstawie mogę wyświetlić drugą listę z opcjami do wyboru. 
-------- ROZWIĄZANIE ----

Znalazłem w modelu DOM tą wartość i widnieje pod "a.selected" problem w tym że jak dam z parametrem text() to mi wyświetla 3 wartości poniważ mam 3 pola select. 

a.selected ma właściwości:
index = numer
href = #
class = selected
text = "tekst"

i chciałbym się dobrac do wartości index ale wybranego selecta.

W dokumentacji jQuery znalazłem że zapomocą :first i :last (mogę wyciągnąc pierwszy i ostatni element, a co jeżeli chce drugi wyciągnąć?)

Pół dnia nad tym siedziałem ale sobie juz poradziłem - może komuś się to przyda.

Kod
var test = $("a.selected:eq(1)").text();
lub
var test = $("a.selected:eq(1)").attr('index');

:eq(id) - służy do wyciagniecia wskazanego elementu, jeżeli selectów mam 3 to:
pierwszy id = 0
drugi id = 1
trzeci id = 2

.text() - służy do wyciągnięcia wartości tekstowej (selecta - czyli tą opcję która sie wybrało na liście rozwijalnej).

.attr('index') - wyciąga parametr znajduący sie pod własciwością 'index'.

Jednak zauważyłem że 'index' - jest to numer listy w jNice, która jest wyświetlana w selekcie i jest on formatowany  od 0 do n, tzn że jeżeli w option  kolejne wartosći są [1, 2, 25, 3 ..] (bo wartości pobiera z BD i są sortowane po nazwie) to indexy listy wyglądać będą tak [0, 1, 2, 3 ...] i tutaj wartosć 25 znajduje się pod 2. 

Wieć żeby znaleść odpowiednia wartość value posłużyłem się najpierw pobraniem tekstu (wybranego elementu), a na jego podstawie odszukania wartości (na liscie).

Kod
var Select2 = $("a.selected:eq(1)").text();
 //szuka w select2 tekstu Select2, w celu ustalenia jego wartości Value
 var Value = $("select#select2:not(Select2)").val();

Temat można zamknąć - chyba że ktoś ma jakieś uwagi i inne metody na rozwiązanie tego.