Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja MySQL LIKE% w php ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotr485
Witam serdecznie, napisałem sobie taki skrypt który porównuje mi adres strony z ciągiem znaków mianowicie:

1. <?php
  2. if ('index.php?'.$_SERVER['QUERY_STRING'] == "index.php?jezyk=pl&strona=1") {echo 'czesc';}
  3. ?>

1. Czy istnieje możliwość dopisania do zmiennej $_SERVER['QUERY_STRING'] "czegoś" co by powodowało to, że co by się nie znajdowało za adresem index.php?jezyk=pl&strona=1 to i tak by działało. Po prostu jakiś ciąg znaków, który nie jest podany.

Ponieważ adres strony mi się zmienia z index.php?jezyk=pl&strona=1 na index.php?jezyk=pl&strona=1&zdjecie=4 itd. to chciałbym aby przykładowy napis "cześć" utrzymywał się cały czas na stronie. Przepraszam za mentalność.

2. Tak na marginesie to dlaczego pierwsza linijka kodu na tym forum zawsze jest pusta ?

Za pomoc oczywiście zawsze odwdzięczam się punkcikiem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
wookieb
  1. <?php
  2. if($_GET) echo 'czesc';
  3. ?>
piotr485
Cytat(wookieb @ 28.07.2009, 08:22:56 ) *
  1. <?php
  2. if($_GET) echo 'czesc';
  3. ?>

Akurat nie o to mi chodzi bo nie ma jak tego użyć.

Musi być wiadomo, jakiego to adresu się tyczy ponieważ "Czesc" należy zastąpić jpg z tego względu ze to są wciskane przyciski, ktoś ma inny pomysł ?
Darti
Zamiast QUERY_STRING użyj GET, zrób:
  1. <?php
  2. if ($_GET['jezyk'] =='pl' && $_GET['strona']==1) {echo 'czesc';}
  3. ?>
i teraz nie ważne czy masz dziesiec czy pietnascie innych zmiennych w adresie
skowron-line
Przeszukiwanie ciągów
http://pl2.php.net/manual/pl/function.stristr.php
No ale czy to odpowiednie rozwiazanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.