Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z przeniesieniem bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krethh
Witam przeczytałem już dziesiątki tematów na różnych forach i jak dotąd dalej nie znalazłem odpowiedzi. Posiadam kilkanaście baz danych na serwerze delfnet.com i chciałbym je przenieść na serwer nazwa.pl. Problem polega oczywiście w braku polskich znaków po zaimportowaniu bazy.

Ustawienia serwera DLF:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Metoda porównywania napisów: utf8_general_ci
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci

Problem polega chyba na tym, że już podczas gdy przeglądam tabele na starym serwerze to zamiast polskich znaków są krzaki. Jak zmienię kodowanie na latin2 zamiast krzaków pojawiają się "?". W tym momencie całkowicie się pogubiłem, bo z tego co wyczytałem teoretycznie wystarczy wyeksportować bazę w odpowiednim kodowaniu, a następnie ją w takim samym kodowaniu zaimportować.

Wiem, że jest to dość często spotykany problem przy przenoszeniu bazy, tym bardziej liczę, że ktoś jest w stanie mi pomóc.
viking
Wyeksportuj, otwórz w edytorze, zobacz jakie jest kodowanie, jak złe to popraw na prawidłowe, zaimportuj.
erix
A czy na tym forum szukałeś? snitch.gif

Było kilkanaście podobnych wątków.
krethh
Cytat(viking @ 28.07.2009, 11:25:40 ) *
Wyeksportuj, otwórz w edytorze, zobacz jakie jest kodowanie, jak złe to popraw na prawidłowe, zaimportuj.

Próbowałem tak robić, jednak w dalszym ciągu zamiast ż-->?, ł-->3 i ź-->1. Reszta znaków jest dobra.

Może ktoś troszkę bardziej łopatologicznie wytłumaczyć w czym jeszcze może tkwić błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.