Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Da się dołączyć jedno pole do drugiej tabeli ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamillo121
Mam kilka tabel , głownie chodzi mi o tabele forum_tematy, forum_odpowiedzi ....
Da się w zapytaniu sql uwzględnić, żeby pole z forum_tematy.watek został dodany do forum_odpowiedzi.odpowiedzi ?
Mam takie pytanie i chciałbym to uwzględnic bo np . gdy w funkcji mam zapis
if(mysql_num_rows($result){
To wykonaj wyciaganie danych
}else{
echo "nie ma takiego tematu";
}
No to gdy nie ma odpowiedzi na temat to mi zawsze pisze ze nie ma takiego tematu , a po drugie jak są odpowiedzi to i tak nie wiem jak wyświetlić rekord z pola forum_tematy.watek (żeby był przypisany do pola forum_odpowiedzi.odpowiedzi ) a nie chce specjalnie drugiego zapytania tworzyć ....
Mam takie zapytanie, które wyświetla wszystko prócz forum_tematy.watek (oczywiście chodzi mi o to żę to pole nie jest dołączone do pola forum_odpowiedzi.odpowiezd)
CODE
SELECT user.id AS nr_user, forum_odpowiedzi.id AS nr_odp, user.*,ranga.*, forum_odpowiedzi.* FROM forum_odpowiedzi, user JOIN ranga ON user.ranga_id=ranga.id WHERE forum_odpowiedzi.autor_tem=user.login AND forum_odpowiedzi.tem_id='".$id."' ORDER BY `data_dodania` ASC

Próbowałem jeszcze z left JOIN ale coś mi nie wyuchodzi
erix
Cytat
Da się w zapytaniu sql uwzględnić, żeby pole z forum_tematy.watek został dodany do forum_odpowiedzi.odpowiedzi ?
  • Nie podałeś struktury tabel
  • dodany, tzn?
  • pokaż, jak próbowałeś
kamillo121
zacząłem próbować tak :
SELECT forum_odpowiedzi.data_dodania AS data_odp, forum_tematy.data_dodania AS data_tem, user.id AS nr_user, forum_odpowiedzi.id AS nr_odp,forum_tematy.*, user.*,ranga.*, forum_odpowiedzi.* FROM user JOIN ranga ON user.ranga_id=ranga.id, forum_odpowiedzi LEFT JOIN forum_tematy ON forum_odpowiedzi.odpowiedz=forum_tematy.watek WHERE forum_odpowiedzi.autor_tem=user.login AND forum_odpowiedzi.tem_id='".$id."' ORDER BY `data_odp` ASC

ALe nie jest uzwlęgnione wszystko chyba ....
Struktura to....

forum_tematy:

id|tytul|autor_tem|data_dodania|watek|

forum_odpowiedzi:

id|odpowiedz|autor_odp|tem_id|data_dodania|

Tam w zapytaniu wyżej jeszcze dołączałem inne tabele ale je zostawmy w spokoju narazie ..
Chodzi mi o to np ., Na stronie głównej wyświetlam sobie tabelkę i tam są dane dotyczące temató (czyli z samej tabeli forum_tematy)
Noi potm jak klikam na nazwę tematu to przenosi mnie na drugą stronę gdzie chcę wyświetlić z tabeli forum_tematy.watek i z tabeli forum_odpowiedzi.odpowiedz
no i gdybym najpierw chciał wyświetlić dane dotyczące wątku to musiałbym pisać echo no i tutaj wszytko to co chce wyciągnąć z tabeli forum_tematy no i potem tak samo dla tabeli forum_odpowiedzi .
A ja chce jakby dodać z forum_tematy pole autor_tem i watek do tabeli forum_odpowiedzi ... da się tak w ogólę ?

A wpadła mi taka myśl, jak by wyciągnąć wszystko tym zapytaniem co podałem na początku i potem tylko do tablicy przypisywać wartośći z pól dwóch tablic i potem wyciągnąć dane z tablicy to mogło by coś takiego się udać ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.