Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wstawianie danych z nowego okna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nitroo
Witam. Mam pole TEXTAREA o id='tresc'. Pod tym zrobiłem hiperłącze
  1. <a onclick="window.open('plik.php', 'nazwa', 'menubar=no,toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,scrollbars=no,res
  2. zable=no,fullscreen=no,channelmode=no,width=300,height=200').focus(); return false" href="plik.php">Otwórz okno</a>

które otwiera mi nowe okno.

plik.php to formularz z polami:
Nazwa pola1:
Nazwa pola2:
Link:

Chciałbym, aby po kliknięciu np. ZAPISZ te dane z plik.php zostały wstawione do TEXTAREA w tym stylu:
  1. <?php
  2. <a href="$link">$nazwa_pola1 $nazwa_pola2</a>
  3. ?>

Jaką akcję ma mieć ten formularz? Do pliku z formularzem, czy onclick="wstaw("??")", gdzie wstaw() to:
  1. <?php
  2. function wstaw(value) {
  3. document.getElementById('tresc').innerHTML += value;
  4. }
  5. ?>
kilas88
Możesz w okienku stworzyć funkcję obsługującą zdarzenie onSubmit i po przesłaniu formularza zwrócić dane do pierwotnego okienka i wstawić je do textarea. Możesz także z pierwotnego okienka pobrać dane bezpośrednio wpisywane w inputy, tzn. opener.document. Poszukaj sobie o window.parent, window.top, czy w końcu window.open.
nitroo
Kombinuję, kombinuję i nic! sad.gif Nie mam pojęcia, jak zrobić zdarzenie onSubmit w formularzu i gdzie, jak i po co zastosować opener.document, window.parent, window.top i window.open. Można jaśniej? Jakiś przykład?
dotangelo
Ewentualnie skorzystaj z Ajax'a.
nitroo
Cytat(dotangelo @ 28.07.2009, 15:39:39 ) *
Ewentualnie skorzystaj z Ajax'a.

Może trochę więcej szczegółów?
kilas88
Cytat(nitroo @ 28.07.2009, 14:52:33 ) *
Kombinuję, kombinuję i nic! sad.gif Nie mam pojęcia, jak zrobić zdarzenie onSubmit w formularzu i gdzie, jak i po co zastosować opener.document, window.parent, window.top i window.open. Można jaśniej? Jakiś przykład?

Wywołujesz okienko przez window.open. Następnie w okienku dodajesz zdarzenie onsubmit. Wygląda to mniej więcej tak:

Cytat
<form action="zapisz_dane_w_bazie.php" method="post" onsubmit="window.parent.document.getElementById('pole1').value = 'tekst';">
nitroo
Zrobiłem formularz w plik.php:
  1. <?php
  2. <form action="index.php?menu=terminarz" method="post" name="terminarz" id="terminarz" onSubmit="terminarz()">
  3. ?>

a w nim kilka pól, m.in. data, czy link.
Funkcja terminarz()
  1. <?php
  2. function terminarz() {
  3.    var data = document.forms['terminarz'].data.value;
  4.    var link = document.forms['terminarz'].link.value;
  5. }
  6. ?>

Jak zrobić te zmienne z funkcji terminarz() zostały teraz wklejone do TEXTAREA?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.