athabus
30.07.2009, 08:36:34
Witam,
pracuje nad systemem komentarzy do artykułu i jedną z opcji będzie powiadomienie userów, którzy pozostawią email o nowych komentarzach - coś jak tutaj na forum powiadomienie o nowych wypowiedziach. Mam kilka pomysłów jak to zrealizować, ale chciałbym zapytać o wasze doświadczenia/przemyślenia w tej kwestii, jak zrobić to najlepiej.
Sam myślę nad takim rozwiązaniem. Gdy użytkownik dodaje komentarz zapamiętywany jest jego email + pole [powiadamiaj]. Gdy pojawia się nowy komentarz powiadamiamy wszyskich, którzy mają to pole ustawione na "true" + zmieniamy status na "false" (żeby user nie dostawał niepotrzebnie więcej maili). Gdy user wejdzie z linku wysłanego mailem, to jest stan znowu zmienimy na "true", żeby dostał powiadomienie o kolejnych nowościach.
Czy uważacie, że można to zrobić jakoś lepiej?
dotangelo
30.07.2009, 08:46:35
Myślę, że to rozwiązanie jest całkiem niezłe.
krowal
30.07.2009, 13:37:14
Ja to robiłem w ten sposób, że dodałem jeszcze jedną tabelę [user_id, notification_type, external_id, send_at] gdzie zapisuję sobie kto kiedy dostał powiadomienie + zapisuje typ powiadomienia i id rekordu zewnętrznego - może to być id artykułu, id tematu na forum itp, wystarczy wtedy dopisać odpowiedni typ w kolumnie nitification_type tj. 'forum' lub 'article'. A reszta jest podobnie jak u Ciebie, po wejściu usera na stronę artykułu lub forum odpowiednie wpisy z tej tabeli są usuwane i może on ponownie dostać powiadomienie. Imo to rozwiązanie bardziej uniwersalne, ale jeśli nie będziesz wysyłał innych powiadomień niż te o komentarzach do artykułów to to co masz powinno Ci wystarczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.