Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie userów - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Magic Hereos
Witam,
wykorzystuje sesje do mojej strony, jednak nie wiem jak zrobić żeby sprawdzało wszystkie osoby które są online. Myśle, że dział PHP jest odpowiedni bo w podręcznikach php raczej tego nie ma.
patryczakowy
ja to robię tak przy ładowaniu strony sprawdzam czy user jest zalogowany jak tak ładuje go do bazy później przy każdym odświeżeniu robię UPDATE czasu wizyty i na tej podstawie wyliczam czy jest online a co jakiś czas możesz to czyścić
Magic Hereos
A mógłby Pan podać przykład? Lepiej się orientuje jak widze kod, bo szkolenie odbyłem trochę inaczej biggrin.gif!
patryczakowy
Masz tu prawie gotowca tylko musisz sobie napisać funkcję czy_zalogowany() i stworzyć tabelę:
  1. <?php
  2. if(czy_zalogowany())
  3. {                  
  4.                   $sprawdz_czy_w_tabeli=mysql_query("SELECT * FROM online WHERE id_user='$id_user' LIMIT 1");
  5.                    $czy_w_tabeli=mysql_num_rows($sprawdz_czy_w_tabeli);
  6.                
  7.                    if($czy_w_tabeli==0)//jeśli jeszcze go niema
  8.                    {
  9.                  
  10.                    $aktywny=time();
  11.                   mysql_query("INSERT INTO online (id_user,czas)VALUES($id_user,$aktywny)");
  12.                    }elseif($czy_w_tabeli>0)
  13.                    {
  14.                    $aktywny=time();
  15.                    mysql_query("UPDATE online set czas=$aktywny where id_user=$id_user LIMIT 1");
  16.                    }
  17. }
  18. ?>

Pisane tak od ręki także jakieś błedy mogą być ale idee już znasz
konradg
Cytat(Magic Hereos @ 1.08.2009, 10:59:35 ) *
Witam,
wykorzystuje sesje do mojej strony, jednak nie wiem jak zrobić żeby sprawdzało wszystkie osoby które są online. Myśle, że dział PHP jest odpowiedni bo w podręcznikach php raczej tego nie ma.

A może po prostu wrzuć jakiś licznik online, co by ci wyświetlał ile osób jest aktualnie na stronie. Np ten. On chyba pokazuje wszystkich, ale jak masz sesje to sobie możesz łatwo przerobić i podzielić na zalogowanych i niezalogowanych. Jak się wczytasz dasz rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.