Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie liczb losowych z pominieciem niektorych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Keenic
Chce stworzyc skrypt losujacy liczby pomijajac niektore z nich. Liczby maja byc generowane na podstawie wynikow id z tabeli MySQL. Jak wiadomo zdazyc sie moze, ze z tabeli zostanie usuniety jakis wpis i wtedy jakis nr id zostanie usuniety i gdy taka liczba zostanie wylosowana to sie nie wyswietli nic. Tak wiec w jaki sposob moge latwo i szybko wylosowac takie liczby?
Dla zrozumienia, mam w tabeli rekordy o id 1, 2, 3, 5. Teraz jakby zwykly skrypt rand() wylosowal z przedzialu 1-5 liczbe 4 to zaden rekord po zapytaniu sql nie wyswietlilby sie i wlasnie jak zrobic aby liczby losowaly sie 1-3 oraz 5.
Nie mam pomyslu jak taki skrypt moge wykonac.
michaJlS
Ale przecież nie masz pojęcia, gdzie znajdują się dziury w numeracji wierszy, więc najpierw taką informację musiałbyś uzyskać - a to pewnie jest kosztowne i nie warte świeczki.
Przemyśl problem jeszcze raz. I może go bardziej objaśnij - czy losujesz z danych, które już pobrałeś, czy też losujesz ID danych, które dopiero zamierzasz zaciągnąć.
Fifi209
Zapisz je do tablicy i użyj array_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Keenic
Wielkie dzieki bonzo, przydalo sie. To jest wlasnie to o co mi chodzi. Mozna zamknac temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.