Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Przezroczysty div
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
skowron-line
Witam mam pytanie bo jakos nie moge znaleść w necie
Jak zrobić żeby był div polprzezroczysty szary a na nim bialy ale nie przezroczysty inny div na ktorym będzie jakiś napis

Mam coś takiego
  1. <div style="position:fixed;left:0;top:0;background-color:gray; width:100%;height:100%;filter:alpha(opacity=90);-moz-opacity:.70">
  2. <div style="background-color:white;width:55%;margin:auto;margin-top:150px;padding:10px;">

No ale nie działa tak jak bym chcial

Pozdrawiam.
flashdev
Musisz zrobić dwa osobne divy, znajdujące sie w jednym miejscu.
Jak zagnieździsz jednego w drugim, to zawsze ten wewnątrz też będzie przeźroczysty.
skowron-line
Cytat(flashdev @ 4.08.2009, 13:58:00 ) *
Musisz zrobić dwa osobne divy, znajdujące sie w jednym miejscu.
Jak zagnieździsz jednego w drugim, to zawsze ten wewnątrz też będzie przeźroczysty.

A może jakiś przykład bo srednio sie oriętuje.
erix
Cytat
A może jakiś przykład bo srednio sie oriętuje.

*orientuję

Przykład? Żeby drugi div nie był dzieckiem pierwszego, tylko rodzeństwem. Gdy jest dzieckiem - dziedziczy atrybut rodzica, a w przypadku przezroczystości - nie da się juz jej zmienić, co jest logiczne. ;]

Ostatecznie możesz rozwiązać to dając jako tło półprzezroczystego PNG albo definiując kolor przez RGBA, ale ten ostatni obsługuje bardzo niewiele przeglądarek.
kbsucha
http://bitsamppixels.com/2008/02/11/cross-...parent-columns/

Oczywiscie nie działa z ie6, chyba jeszcze gdzieś widziałem inna propozycje tego rozwiazania ale w tej chwili nie moge znalesc, jak to nie wystarczy to daj znać to jeszcze poszukam.

pozdr
wookieb
Najprostszy sposób to użycie pólprzezroczystego png i mały hack dla ie6
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.