Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [domeny]nazwa domeny i róźnica podpięcia od zaparkowania domeny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Cały czas wybieram hosting i domenę i natrafiłam na niezrozumiałą rzecz. Jak wykupie domenę i hosting to jakoś to trzeba połączyć. Myślałam, że to połączenie to jest właśnie podpięcie. Ale przeczytałam, że jest też parkowanie domeny. Co to jest i czym się różni?

pozdrawiam Jola

postscriptum
czy warto w nazwie strony używać myślnika? Bo wszystkie nazwy które mi pasują są już zajęte. Na przykład "dobra-grafika.pl" zamiast "dobragrafika.pl". Czy raczej tak nie robić?

postscriptum
proszę też o pomoc w temacie Temat: problem_z_wyborem_hostingu_i_nazwy_domeny_dla_malej_strony
iVorIus
Zaparkowanie domeny to zapisanie jej nazwy za darmo w serwezreDNS, stosuje się to, gdy nie masz jeszcze hostingu, na który ma domena przekierować.

Połączenie domeny z hostingiem to podanie przy 'parkowaniu' domeny, IP serwera, na który ma dana domena przekierować użytkownika.
(Jeżeli źle mówię, to proszę mnie poprawić.)

Myślę, że myślnik w domenie to złe rozwiązanie, ze względów marketingowych tongue.gif
Podając komuś adres strony 'dobragrafika.pl' szybciej to zapamięta niż 'dobra myślnik grafika.pl' - takie moje zdanie.
erix
dodaj tag do tematu
Quantum
Cytat
Myślę, że myślnik w domenie to złe rozwiązanie, ze względów marketingowych tongue.gif
Podając komuś adres strony 'dobragrafika.pl' szybciej to zapamięta niż 'dobra myślnik grafika.pl' - takie moje zdanie.

hmm, jakoś te 20mln ludzi nie miało problemów z zapamiętaniem adresu nasza-klasa.pl tongue.gif ja też mam domenę z myślnikiem, ale najlepiej rezerwować sobie 2 opcje jeśli są wolne winksmiley.jpg
iVorIus
Adres naszej-klasy znają nawet przedszkolaki, przecież ile jest kont dzieci w wieku 6 lat biggrin.gif
Ale jak dla mnie nasza-klasa to następca fotki, epulsa itp. i dlatego, że strona jest mega popularna - wszyscy zapamiętają adres tongue.gif

Osobiście rozważał bym domeny bez myślnika winksmiley.jpg
jolam
Czyli myślnik nie jest dobry? To co mam zrobić jeśli domeny z końcówkami .pl .com.pl .net .net.pl są już zajęte? Czy dobrym pomysłem jest angielska nazwa z polską końcówką (bo takie to są wolne). A jeśli jednak szukac czegoś polskiego do używać liczby mnogiej "dobregrafiki" czy pojedynczej "dobragrafika"??
iVorIus
Liczba pojedyncza.

Nazwa.pl : dobragrafika.net - jest wolna
flashdev
Cytat(jolam @ 4.08.2009, 23:46:37 ) *
Cały czas wybieram hosting i domenę i natrafiłam na niezrozumiałą rzecz. Jak wykupie domenę i hosting to jakoś to trzeba połączyć. Myślałam, że to połączenie to jest właśnie podpięcie. Ale przeczytałam, że jest też parkowanie domeny. Co to jest i czym się różni?

pozdrawiam Jola

Parkowanie domeny to usługa oferowana przez niektóre serwisy (najpopularnijesze w Polsce: sedo oraz namedrive) polegajaca na wyświetlaniu reklam na niezagospodarowanych domenach.
Właściciel domeny dostaje % pieniędzy generowanych przez reklamy.
Przykład zaparkowanej domeny: historia.pl (aktualny na dzień pisania tego postu)

Cytat(jolam @ 4.08.2009, 23:46:37 ) *
postscriptum
czy warto w nazwie strony używać myślnika? Bo wszystkie nazwy które mi pasują są już zajęte. Na przykład "dobra-grafika.pl" zamiast "dobragrafika.pl". Czy raczej tak nie robić?

To że są zajęta to nie jest jeszcze katastrofa. Są zajęte bo są dobre. Jeśli założysz serwis na dobra-grafika.pl a nie będziesz w posiadaniu domeny dobragrafika.pl to stale będziesz tracić ruch.
Dlaczego naszaklasa kupiła domenę naszaklasa.pl? Właśnie przez stratę ruchu.
Co do zajętych domen - są zajęte i zazwyczaj są na sprzedaż.
Wystarczy zgłosić się do właściciela. Czasem warto zainwestować większą sumę w domenę zamiast rejestrować ninje.
marian2299
Możesz np zarejestrować.
dobregrafiki.net.pl
dobregrafiki.com.pl
dobragrafika.biz

Pewnie są wolne.
flashdev
Cytat(marian2299 @ 5.08.2009, 16:02:19 ) *
Możesz np zarejestrować.
dobregrafiki.net.pl
dobregrafiki.com.pl
dobragrafika.biz

Pewnie są wolne.

Możesz też zarejestrować:
dobregrafiki24na7-365.pl też jest wolna, i co z tego?
jolam
to był tylko przykład z tą domeną dobragrafika.pl
Jeśli założysz serwis na dobra-grafika.pl a nie będziesz w posiadaniu domeny dobragrafika.pl to stale będziesz tracić ruch.
tak jest zawsze? że podobne adresy powodują utratę ruchu i niższy pageranking?

A jeśli będę mieć stronę dobragrafika.pl
a ktoś inny bęzie mieć dobragrafika.com.pl, dobragrafika.net.pl, dobragrafika.net, dobragrafika.com to też będzie strata? Chyba nie sposób wykupić wszystkich podobnych domen sad.gif

A czy jeśli na tych podobnych domenach są strony ale o nieco innej tematyce np na jednej jest grafika tradycyjna a na drugiej komputerowa, a na trzeciej firma zajmująca się reprodukcją grafik, to czy mimo, że zakres działalności różny to też będą te straty ruchu i pageranking?

pozdrawiam Jola
flashdev
Cytat(jolam @ 5.08.2009, 21:22:11 ) *
tak jest zawsze? że podobne adresy powodują utratę ruchu i niższy pageranking?

Ludzie są leniwi i czasem zamiast nasza-klasa.pl wpisują naszaklasa.pl
W drugą stronę to raczej nie działa.

Edit:
zapraszam na di.pl winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.