Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Początki w PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
RaVe16
Znam HTML, CSS... orientuje się w webmasterce+jestem dobrym grafikiem pix art i photoshop.
Moim marzeniem zawsze było napisać własną grę przeglądarkową mmorpg 2d.
W końcu postanowiłem się nauczyć tego PHP... i nie zamierzam się poddać nawet jak nie będzie to za łatwe.
Mam świadomość że to może potrwać dosyć długo...
Zamówiłem sobię Książkę pdt: "Programowanie Gier w PHP" ponad 300 stron. (Czekam na kuriera)
Z tego co czytałem, ksiązka ma za zadanie nauczyc kompletnych podstaw aż do dosyć trudnych rzeczy.
I mam zamiar ją ostro przerobić. ^^

Wiem że jest tu wielu programistów PHP.
A więc pytanie... jak wy zaczynaliście.. z czym, jak ?

Pozdrawiam
Wicepsik
Ja żadnych książek nie kupowałem. Manual" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + pomoc kolegi (mówił mi jakie funkcje są potrzebne itd) i oczywiście czytam to forum winksmiley.jpg
jarrod
ja to zacząłem z nudów kilka lat temu (chyba z 5-6). Później była pierwsza praca w tym kierunku, studia i... przeniosłem się na inne platformy :-)
Do php zaglądam czasami. Ostatnio dużo bo piszę sobie pewien portal i trochę mam z nim problemów więc sobie czytam.
Generalnie zanim poszedłem do pracy jako programista php myślałem że coś umiem. Szybko jednak się zorientowałem, że czeka mnie cieżkich kilka pierwszych tygodni na szybkie uczenie się języka. Więc po nocach siedziałem i pisałem jakieś bzdury aby tylko jak najwięcej napisać i jak najwięcej obiektowo. Później na studiach poznałem kolejne języki programowania i jakoś to się tak kręci że nadal w tym siedzę - pomimo iż już nie zawodowo. Z przyczyn ekonomicznych zmieniłem zawód na inny. Teraz programuję sobie dla przyjemności (w sumie nadal mam dużo czasu) a sprzedawanie małych aplikacji (np na komórki) na marketach zagranicznych przynosi całkiem niezłe pieniądze - czego się nie spodziewałem :-)
Marcuez
Google -> kurs php, Manual, Książki. Pozdro przy tej grze... na oko nie uda ci się zrobić logowania w w php a już zaczynasz grę, nie mówie że ja sobie roradze bo nie mam takich umejętności. Gdyby jednak coś byś chciał, pisz na gg: 10466282 (nuda haha.gif)
RaVe16
Cytat(Marcuez @ 6.08.2009, 15:32:27 ) *
Google -> kurs php, Manual, Książki. Pozdro przy tej grze... na oko nie uda ci się zrobić logowania w w php a już zaczynasz grę, nie mówie że ja sobie roradze bo nie mam takich umejętności. Gdyby jednak coś byś chciał, pisz na gg: 10466282 (nuda haha.gif)

ale ta ksiazka tylko tAK SIĘ NAZYWA a na prawde uczy PHP od samych podstaw kolnij...

http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4468/php-...ategoria=125023
Fifi209
Moim zdaniem aby nauczyć się php, wzorców musiałbyś przerobić książkę minimum 2 tyś. stron, w której wszystko dokładnie byłoby opisane, pokazane najczęstsze problemy itd.

Ja przygodę z php zacząłem całkiem przypadkiem, programowałem w c++ i pisałem skrypt lua do gier (w tym byłem bardzo dobry tongue.gif ).
Zawsze interesowały mnie tematy zabezpieczeń: czyli jak łamać i jak się zabezpieczać. Oglądnąłem serię video artów od unknowa na temat błędów w php i jakoś tak zaczęła się moja przygoda.

Jeżeli myślisz, że jesteś dobry - szkol się dalej. Ja odkąd nauczyłem się programowania obiektowego, czasami wracam do starych projektów i myślę: "kurde zrobiłem to tak a przecież jest tyle prostszych rozwiązań" haha.gif

Co do gry, znam to, nie raz, nie dwa chciałem napisać grę, forum, cms czy małego fw. Teraz pewnie byłbym w stanie, lecz teraz nie jest mi to potrzebne. winksmiley.jpg

P.S. Pisanie "gry" aby się podszkolić to zła droga, szczególnie że najpierw musisz "nabyć" nawyki np. rozmieszczenie plików, w jaki sposób piszesz kod etc.
plurr
Gra jest dużym celem, zawierającym w sobie wiele problemów, np logowanie czy baza. Wg mnie jeśli jest cel to szybciej można się nauczyć programowania w danym języku. Jeśli tego celu nie ma to możesz czytać książkę i przepisywać z niej listingi - a ile z tego zostanie Ci w głowie?

Rzucisz się na głęboką wodę i odrazu nauczysz się pływać. Co prawda Twój projekt nie będzie zbyt dobry od strony kodu, ale funkcjonalność łatwo osiągnąć.
Asmox
Ja webmasterką zainteresowałem się czytając artykuł w gazecie. Krok po kroczku robiłem HTML, potem CSS i trochę liznąłem JavaScript. Szukając dalszych książek o tego typu rzeczach wpadłem na PHP i się zaczęło biggrin.gif . Najpierw obczaiłem podstawy, potem się okazało, że to za mało i kupiłem sobie następną książkę.
Jeżeli znasz kogoś, kto umie PHP to poproś o szybki kurs. Te w internecie ciężko się czyta. W przeciwnym razie radziłbym Ci kupić książkę. Ale to tylko moje zdanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.