Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przewijanie strony - bez obciążenia
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Daavid
Witam serdecznie,

więc od razu zacznę. Poszukuję wydajnego sposobu bez obciążania na przewijanie strony wewnątrz div'a ale bez iframe.

Dziękuję za każdą pomoc.
wookieb
google -> css overflow
no tak ale jak teraz sterować przewijaniem?

z tego co pisał kolega to koncepcja jest taka
Kod
<div class="kontener">
<div class="tresc"> bla vla bla i tak przez kilka stron</div>
</div>

oczywiście div nadrzędy i podrzędny mają określone wymiary w środku strony. Chodzi o to żeby dało się to przewijać normalnie. Próbowaliśmy użyć js do tego ale strasznie zamula cały proces.

Macie jakieś inne sugestie?
wookieb
Jak dasz overflow auto to normalnie pojawi sie suwak. Pokaz kod a najlepiej link to sie zobaczy jak to wszystko wyglada. Bo tak to tylko możemy wróżyć.
ale nie chcemy suwaka smile.gif bo jest brzydki i nie pasuje do designu strony. Chodzi o to żeby to ładnie graficznie zrobić.
wookieb
No to mówie. Podaj linka. Jak nie macie tego widoczne dla wszystkich to zróbcie tak aby było.
Daavid

Jak na razie to taki szkielet, jeszcze sporo należy poprawić, ale mówię tutaj o tym na samej górze w ciemnym panelu.

Chodzi o up i down, strasznie obciąża to stronę.
Sprawa z suwakiem też nie najgorsza, ale przykładowo w tej skórce FF jaką mam pasuję do strony, ale na IE, Operze są inne i wygląda to nieprofesjonalnie.
Chyba, że dałoby się aby utworzyć własny suwak charakterystyczny dla tej strony.
wookieb
Ale to przewijanie chodzi bardzo dobrze (trochę za mały parametr szybkości przewijania). Prawdopodobnie macie za słaby sprzęt.

Da się zrobić własny suwak http://www.hesido.com/web.php?page=customscrollbar
wiemy że chodzi.
ale strasznie obciąża proca.
Ja mam core2duo 4GB ramu, vistę, 64 bitowy system i dynamiczny cooler. Kiedy poruszam tym suwakiem to słyszę wyraźnie jak procesor zaczyna się pocić, jak bym włączał grę z mocną Grafiką.
wookieb
U mnie nic takiego nie ma ALE już widze co jest nie tak. Nie usuwac timeouta za pomocą clearTimeout. Dodatkowo w waszym przypadku powinno się użyc setInterval (i tez oczywiscie clearInterval) zamiast timeouta.
Powinno się to dziać mniej więcej w ten sposób.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var direction=1; // 1 - dol, -1 - gora
  2. var interval=false;
  3. function start(dir) // to na mouseover
  4. {
  5. direction=dir;
  6. interval=setInterval(scroll, 20);
  7. }
  8.  
  9. function stop() // to na mouseout
  10. {
  11. clearInterval(interval);
  12. }
  13.  
  14. var speed=1;
  15. function scroll()
  16. {
  17. // tutaj zmiana pozycji uwzgledniajaca direction
  18. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

// EDIT
No i po cholerę usunąłeś link?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.