Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Krzaczki w plikach php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klapaucius
Witam. Mam takie nietypowe pytanie, mianowicie tworze swoja strone w php. No i wiekszosc skryptow robie bezposrednio na stronie, za pomocą witryny http://www.net2ftp.com/. Wszystko jesty oki, są polskie znaki itd. Jednakze gdy pobiore pliki php na dysk, i otworze np. w notatniku bądź w wordpadzie to zamiast polskich znakow mam krzaczki. Nie jest to przy wszystkich polskich znakach jednak przy wiekszosci. Ciekawostka moze byc to ze glowie tam, gdzie wystepuje literka "ś". Jak sobie z tym poradzić, gdyz skrypty moje sa dosc obszerne i bezsensu byloby poprawiac wszystko recznie.
Mysle ze umiescilem ten temat w dobrym dziale. Pozdrawiam!
kamillo121
Może to być wina programu(notatnika, wordpada) , że nie ma kodowania takiego , spróbuj w programie notepad++ otworzyć skrypt smile.gif
r4xz
albo CodeBlocks

lub w typowym programie do tworzenia www:

Web Edit i zmień kodowanie na iso-8859-2 (może to zrobić podajże 3 kliknięciami, a zmieni we wszystkich plikach smile.gif
Quantum
poprostu nie pisz w net2ftp, ma inne kodowanie i po otworzeniu w notatniku wyskakują "krzaczki" tongue.gif jeśli nie jest to aż tak wielki projekt to jak ~kamillo121 proponuje zainstalować notepad++ (zresztą nie rozumiem po co pisać w edytorze, który nie ma nawet numerowania linii czy kolorowania składni questionmark.gif ), pliki wrzucaj najlepiej za pomocą zwyczajnego klienta FTP, np: total commander czy prościej z poziomu windows-owego explorera winksmiley.jpg
klapaucius
wlasnie pobralem ten Web Edit i teraz są elegancko polskie znaki. tak jak mowicie nie bede pisal na tym http://www.net2ftp.com/ bo to niema sensu. Dzieki piekne za pomoc! Pozdrawiam!

kurcze jednak moja radosc nie trwala zbyt dlugo... porobilem pare skryptow jeszcze w tym Kasmir Web Editor (elegancko bylo widac polskie znaki). Jednak gdy wrzucilem na serwer strone to znowu są krzaczki, z tym ze teraz na stronie!(mimo ze w programie ich nie ma). Mam oczywiscie w skrypcie linijke
  1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
. Gdy jednak w programie ustawie kodowanie ISO 8859-2, zapisze i wrzuce skrypt na strone to wogole do nie wyswietla tylko pokazje kilka jakichś krzaczkow. Prosze znow o pomoc!
Fafu
Do iso-8859-2 polecam NotatnikSP - tam w menu masz konwertuj.
klapaucius
Cytat(Fafu @ 11.08.2009, 22:31:18 ) *
Do iso-8859-2 polecam NotatnikSP - tam w menu masz konwertuj.

Pobralem ten notatnikSP, przekonwertowalem te pliki i dalej są krzaki... :/ Chyba będa mnie one do konca zycia dreczyc w koszmarach nocnych sciana.gif
@edit
cos musialem wczesniej pokielbasic z tym konwetowaniem, bo teraz wszystko dziala! Dziekuje za pomoc! pozdro
zegarek84
jeśli windows to spróbuj notepad++ i sprawdź czy pliki kodowane bez tak zwanego BOM... jeśli ok. to zainstaluj sobie dodatek do mozilli Live Http Headers i sprawdź jakie nagłówki są wysyłane - jeśli jest inne kodowanie wysyłane w nagłówkach to musisz zadeklarować z poziomu php odpowiednie gdyż ono przed meta ma priorytet... ogólnie na "topie" jest utf- 8" i jednak wygodniejsze... jeśli dalej będą problemy i masz problemy z kodowaniem sprawdź kodowanie w bazie danych - jeśli będą problemy to się poda jeszcze gdzie co zdeklarować winksmiley.jpg - trochu poszukaj - prędzej zapamętasz niż przy całkiem gotowych rozwiązaniach winksmiley.jpg
[edit]
sorki - nie dojrzałem tego edit ;p
klapaucius
Cytat(zegarek84 @ 11.08.2009, 23:15:17 ) *
jeśli windows to spróbuj notepad++ i sprawdź czy pliki kodowane bez tak zwanego BOM... jeśli ok. to zainstaluj sobie dodatek do mozilli Live Http Headers i sprawdź jakie nagłówki są wysyłane - jeśli jest inne kodowanie wysyłane w nagłówkach to musisz zadeklarować z poziomu php odpowiednie gdyż ono przed meta ma priorytet... ogólnie na "topie" jest utf- 8" i jednak wygodniejsze... jeśli dalej będą problemy i masz problemy z kodowaniem sprawdź kodowanie w bazie danych - jeśli będą problemy to się poda jeszcze gdzie co zdeklarować winksmiley.jpg - trochu poszukaj - prędzej zapamętasz niż przy całkiem gotowych rozwiązaniach winksmiley.jpg
[edit]
sorki - nie dojrzałem tego edit ;p

dzieki za dobra rade!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.