Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ffmpeg i pusta miniaturka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KtośKtosiowaty
Witam. Jestem tutaj nowy, lecz forum odwiedzam całkiem często, jako gość. Niestety dzisiejszy problem zmusił mnie do poszukania pomocy, wśród pozostałych koderów, znających się na PHP. Od rana próbuję dociec, dlaczego sposób, w który chcę uzyskać miniaturkę filmu, nie działa.

1. system("ffmpeg -y -i ".$strUploadDir." -f mpeg -ss 10 -vframes 1 ".str_replace('.flv', '.jpg', $strUploadDir)."");

W zmiennej $strUploadDir przetrzymuję ścieżkę do pliku flv, natomiast uchwyconą klatkę próbuję zapisać do tego samego katalogu, jednak zamiast .flv- .jpg. Wszystko działa bez zarzutów, jednak...
No właśnie. Co prawda, tworzy się plik, jednak o wielkości równiej 0. Próbowałem na różne sposoby oraz na tzw. "chłopski rozum", zamienić "mpeg" na "flv" w komendzie. Jednak do tej pory nie poskutkowało nic.

Z tworzeniem screenshotów filmów mam styczność po raz pierwszy (taki wymóg zadania) i nie mam pojęcia, w jaki sposób dalej to ugryźć. Mogę liczyć na pomoc?
erix
Ja korzystam z czegoś takiego
Kod
ffmpeg -y -i klip.flv -f mjpeg -ss 10 -vframes 1 160x120 thumb.jpg

Pomyliłeś formaty.
KtośKtosiowaty
Niestety po zastosowaniu Twojego polecenia erix, screen nie tworzy się w ogóle. Po usunięciu wymiarów (160x120), owszem ale ciągle jest to pusty plik...
erix
Przekompiluj ffmpeg, gdyż ten kod działał na wielu innych serwerach.
KtośKtosiowaty
Po długich testach i pomocy w nich znajomego, okazało się, że działanie ffmpeg zależne jest od FIMU! Nie mam pojęcia, dlaczego działa to w ten sposób. Przez cały czas testowałem na jednym filmie ze zmienianą nazwą, więc wyobraźcie sobie moje ździwienie, kiedy znajomy wgrał coś innego smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.