Chciałem zapytać, jak można zabezpieczyć skrypt uploadu zdjęć tak, aby kiedy pojawi się kolejne zdjęcie o takiej samej nazwie to np. zapisywało w innej nazwie ? Czy może lepiej zrobić, żeby automatycznie nazywały obrazy kolejno "obraz1", "obraz2", "obraz3" itp. ? Jeśli coś to jak można to zrobić ? Jakie wasze opinie i porady na ten temat ?
Oto mój niedoskonały kod. Jestem w trakcie nauki, ale staram się rozwijać ;] Pozdrawiam.
$uploaddir = 'logo/'; if($_FILES['plik1']['error'] == UPLOAD_ERR_OK) { $new_name = $uploaddir.$_FILES['plik1']['name']; $trans = array("ą" => "a", "ć" => "c", "ę" => "e", "ł" => "l", "ń" => "n", "ó" => "o", "ś" => "s", "ż" => "z", "ź" => "z"); $temp_name = $_FILES['plik1']['tmp_name']; if($_FILES['plik1']['size'] < 307200) { //Przypisujemy do zmiennej $img_path ścieżke do obrazka $img_path = $new; //Tworzymy scieżkę do miniaturki //ustalamy maksymalny dopuszczalny rozmiar miniatury $max_width=$max_height=200; //Sprawdzamy czy obraz istnieje //Pobieramy informacjie o obrazie //Sprawdzamy czy obraz jest wiekszy na szerokość czy na wysokość // i zmniejszamy odpowiednio rozmiar // $img_attr[0] - szerokosc, $img_attr[1] - wysokość if($img_attr[0]>$img_attr[1]){ $scale = $img_attr[0] / $max_width; }else{ $scale = $img_attr[1] / $max_height; } //Tworzymy obraz miniaturki $thumb = imagecreatetruecolor($w,$h); //Kopiujemy obraz pomniejszajac go, imagecopyresampled($thumb, imagecreatefromjpeg($img_path), 0, 0, 0, 0, $w, $h, $img_attr[0], $img_attr[1]); //Zapisujemy do pliku (jakość 85) imagejpeg($thumb,$thumb_path,85); } }