<form name='form' action='DodawanieNowegoKlienta.php' method='POST' onsubmit='return przetwarzaj_dane();'> <fieldset> <div> <label for='Login'>Login: </label> <input type='text' id='Login' name='txtLogin' maxlength='30' onkeyup='checkLogin(this);' /> <span class='hint'>Login powinien składać się z conajmniej 6 znaków.</span> </div> <div> <label for='Haslo'>Hasło: </label> <input type='password' id='Haslo' name='pwdHaslo' maxlength='20' onkeyup='checkHaslo(this);' /> <span class='hint'>Hasło powinno składać się z kombinacji liter i cyfr oraz nie może być mniejsze niż 4 znaki. Zalecane 8 znakowe hasło</span> </div> <div> <label for='Imie'>Imię: </label> <input type='text' id='Imie' name='txtImie' maxlength='30' onkeyup='checkImie(this);' /> <span class='hint'>Podaj swoje imię</span> </div> <div> <label for='Nazwisko'>Nazwisko: </label> <input type='text' id='Nazwisko' name='txtNazwisko' maxlength='30' onkeyup='checkNazwisko(this);' /> <span class='hint'>Podaj swoje nazwisko</span> </div> <div> <label for='Pesel'>Pesel: </label> <input type='text' id='Pesel' name='txtPesel' maxlength='11' onkeyup='checkPesel(this);' /> <span class='hint'>Podaj swój pesel</span> </div> <div> <label for='Miejscowosc'>Miejscowość: </label> <input type='text' id='Miejscowosc' name='txtMiejscowosc' maxlength='30' onkeyup='checkMiejscowosc(this);' /> <span class='hint'>Podaj nazwę miejscowości w której mieszkasz</span> </div> <div> <label for='Ulica'>Ulica: </label> <input type='text' id='Ulica' name='txtUlica' maxlength='30' onkeyup='checkUlica(this);' /> <span class='hint'>Podaj nazwę ulicy</span> </div> <div> <label for='NumerDomu'>Nr domu: </label> <input type='text' id='NumerDomu' name='txtNumerDomu' maxlength='3' onkeyup='checkNumerDomu(this);' /> <span class='hint'>Podaj numer domu</span> </div> <div> <label for='NumerLokalu'>Nr lokalu: </label> <input type='text' id='NumerLokalu' name='txtNumerLokalu' maxlength='3' onkeyup='checkNumerLokalu(this);' /> <span class='hint'>Podaj numer lokalu</span> </div> <div> <label for='KodPocztowy'>Kod pocztowy: </label> <input type='text' id='KodPocztowy' name='txtKodPocztowy' maxlength='6' onkeyup='checkKodPocztowy(this);' /> <span class='hint'>Wprowadź kod pocztowy we właściwym formacie według wzoru xx-xxx</span> </div> <div> <label for='Powiat'>Powiat: </label> <input type='text' id='Powiat' name='txtPowiat' maxlength='30' onkeyup='checkPowiat(this);' /> <span class='hint'>Podaj powiat</span> </div> <div> <label for='Wojewodztwo'>Województwo: </label> <input type='text' id='Wojewodztwo' name='txtWojewodztwo' maxlength='30' onkeyup='checkWojewodztwo(this);' /> <span class='hint'>Podaj województwo</span> </div> <div> <label for='Telefon'>Telefon: </label> <input type='text' id='Telefon' name='txtTelefon' maxlength='15' onkeyup='checkTelefon(this);' /> <span class='hint'>Podaj telefon kontaktowy według wzoru xxx-xxx-xxx lub xxx-xxxxxxx</span> </div> <div> <input type='text' id='email' name='txtEmail' maxlength='50' onkeyup='checkEmail(this);' /> </div> <input type='submit' name='wyslij' value='Wyślij'> <input type='reset' name='resWyczysc' value='Wyczyść'> </fieldset> </form>
Jak widać formularz posiada już jedną akcję która wysyła dane do innej strony na któerj jest procedurka ładująca owe dane do bazy. Formularz wykorzystuje java script i ajax do walidacji wprowadzonych danych. Chciałem formularzowi dodać jeden trik który będzie sprawdzał czy dany login jest już w bazie czy może jest wolny, miałem to napisać w ajax ale przeczytałem że do tego musi być następna "action". Moje pytanie brzmi czy może być kilka acji w jednym formularzu?
Drugim pytaniem jest to że czytałem również na forum że warto przeprowadzić walidację zarówno po stronie klienta jak i serwera, ja mam zrobioną po stronie klienta ale jak zrbić po stronie serwera trzeba do tego zrobić osobną stronę która będzie sprawdzać dane zanim przekaże je do strony z procedurą wprowadzającą dane do bazy?
Ostatnim pytaniem jest to czy zamiast robić walidację po stronie serwera nie można zrobić np triku że jeżeli skrypt nie jest spełniony to nie pojawi wię przycisk "submit"?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za odpowiedzi