Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Dodawanie zmiennych do GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotr485
Witam Serdecznie, mam takie pytania dwa:

1. Jak radzicie sobie z dopisywaniem do adresu zmiennej get ?
Ja to robiłem za pomocą index.php?id=$zmienna_z_bazy&innawartosc=$inna_zmienna_z_bazy itd., ale za każdym razem jak dopisuje jakaś zmienna GET to muszę ponownie dawać zapytanie do bazy i znów tworzyć tak jak by poprzedni adres. Jak wy sobie radzicie z dodawaniem nowych zmiennych do adresu (GET ?)

2. I drugie pytanie jak to wyświetlanie bo ja robię jeśli istnieje get taki i taki a nie istnieje taki to wyświetl i przy coraz większej ilości zmiennych w GET coraz to bardziej złożone kombinację muszę tworzyć do wyświetlania, a jak wy to rozwiazujecie ?
Fifi209
Cytat(piotr485 @ 15.08.2009, 18:07:34 ) *
Witam Serdecznie, mam takie pytania dwa:

1. Jak radzicie sobie z dopisywaniem do adresu zmiennej get ?
Ja to robiłem za pomocą index.php?id=$zmienna_z_bazy&innawartosc=$inna_zmienna_z_bazy itd., ale za każdym razem jak dopisuje jakaś zmienna GET to muszę ponownie dawać zapytanie do bazy i znów tworzyć tak jak by poprzedni adres. Jak wy sobie radzicie z dodawaniem nowych zmiennych do adresu (GET ?)

Stary + nowy ? Nie wiem gdzie problem.

Cytat(piotr485 @ 15.08.2009, 18:07:34 ) *
2. I drugie pytanie jak to wyświetlanie bo ja robię jeśli istnieje get taki i taki a nie istnieje taki to wyświetl i przy coraz większej ilości zmiennych w GET coraz to bardziej złożone kombinację muszę tworzyć do wyświetlania, a jak wy to rozwiazujecie ?

Masło maślane, nie zrozumiałem chyba. Ale to kontroler dba o to jaki widok trzeba stworzyć w danej chwili...
piotr485
Cytat(fifi209 @ 15.08.2009, 19:25:29 ) *
1. Stary + nowy ? Nie wiem gdzie problem.

2. Masło maślane, nie zrozumiałem chyba. Ale to kontroler dba o to jaki widok trzeba stworzyć w danej chwili...

1. Problem taki, że jak dodaję nowy GET to muszę od nowa dodawać do zapytania wartosci ktore znajdują się w poprzednich GETach tak aby zgadzały się z tym gdzie w danej chwili jesteśmy. Myslalem ze jest jakis sposob zeby sie tak z tym nie meczyc bo jak przyjdzie pozniej dopisac zmienna get ktora bedzie odpowiadala za jezyk strony to wszedzie bede musial modyfikowac gety.

2. Chodzi mi o wyswietlanie na jednej stronie wszystkiego i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Przykladowo mam pierwsza zmienna id i pisze kod
  1. if (isset($_GET[id])) {
  2. NOWE ZAPYTANIE NOWE WYSWIETLANIE
  3. echo 'pokaz kategorie';
  4. }
  5.  
  6. elseif (isset($_GET[p])){
  7. NOWE ZAPYTANIE NOWE WYSWIETLANIE
  8. echo 'pokaz podkategorie';
  9. }

Czym wiecej getow tym wieksza kaszana wychodzi bo zapytania sie powiekszaja bo musze wyciagac poprzednie id dla getow.
Fifi209
Co do 1.
  1. $_SERVER['QUERY_STRING']

Zobacz sobie. winksmiley.jpg
Fishu
2. Poczytaj o funkcji while i count w manualu. smile.gif Dałbym Ci przykład, ale jestem zmęczony.
Fifi209
Cytat(Fishu @ 15.08.2009, 21:27:53 ) *
2. Poczytaj o funkcji while i count w manualu. smile.gif Dałbym Ci przykład, ale jestem zmęczony.

Yy, możesz powiedzieć do czego mu while i count?
bmL
1. Może na początku pliku skonstruuj sobie link aktualnej strony a potem jak będziesz dawał odnośnik gdzieś dalej to wykorzystuj tą zmienną czy też stałą która zawiera aktualny adres i na końcu dopisuj swoją zmienną. Przejrzyj sobie tablicę $_SERVER tam będą rzeczy które mogą Ci się przydać smile.gif

2. Piotrze, może po prostu rozbij to co tam masz na kilka mniejszych plików, trochę kaszanki powinno wyparować moim zdaniem winksmiley.jpg

@up: Pewnie chce przelecieć przez całą tablicę get ale to można zrobić przez implode('&', $_GET); winksmiley.jpg

//EDIT @up a nie jednak to nie odnosi się do drugiego pytania winksmiley.jpg
Fifi209
Cytat(bmL @ 15.08.2009, 23:06:05 ) *
Chce przelecieć przez całą tablicę get ale to można zrobić przez implode('&', $_GET); winksmiley.jpg

Ale po co przelecieć przez całą tablicę get... ? Dalej nie kumam...
Nie można przez implode z racji tego, że w get masz tak:

zmienna=wartosc&zmienna2=wartosc2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.