Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przeniesienie plików i katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marian2299
Zacznę od początku.
Więc obecnie mój internet ma predkośc 15-25kb/s. Poprosiłem kolegę aby wgrał mi extreme fusion na serwer. Najpierw wgrał nie do "htdocs", potem wgrał RARa. W końcu wypakował i sobie poszedł. Potem patrzę w serwerze, a on nie wgrał plików z "php-files" tylko 2 katalogi wcześniej. Z moją prędkością pobieranie->wgrywanie trwałoby wieki. Tak więc pytanie:
Czy jest jakiś posób przeniesienia katalogów i plików z "eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files" do katalogu głownego (tego w którym byłby plik ze skryptem) ?
Fishu
Wystarczyło poszukać, tego jest pełno
Np. to winksmiley.jpg
marian2299
  1. <?php
  2.  
  3. $file = "eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files";
  4. $newfile = "";
  5.  
  6. if (!copy($file, $newfile)) {
  7. echo "kopiowanie pliku $file, nie powiodło się\n";
  8. }
  9. ?>

kopiowanie pliku eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files, nie powiodło się.

Zmieniłem na :
  1. <?php
  2.  
  3. $file = "eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files";
  4. $newfile = "";
  5.  
  6. if (!rename($file, $newfile)) {
  7. echo "przenoszenie plików z $file, nie powiodło się\n";
  8. }
  9. ?>

Wynik: przenoszenie plików z eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files, nie powiodło się .
mydoom.h
Nie łatwej poprosić administratora serwera, o wgranie plików?
Lub samemu przez SSH?
bmL
Nie wiem czy ja jestem jakiś przygłupi czy co. Ale chyba mowa o zwykłym serwerze FTP w takim wypadku każdy klient FTP ma możliwość przenoszenie plików/katalogów pomiędzy katalogami.
marian2299
Total Commander nie pozwala na przenoszenie plików na serwerze.
piotrekkr
Wrzuciłeś plik ze skryptem równolegle z katalogiem który chcesz przenosić? $newfile musi być pełną ścieżką lub względna a nie pustym stringiem... np:

1. $file = "eXtreme-fusion_4.13/eXtreme-fusion_IV_(based_on_PHP-Fusion_v6.01.xx)/php-files";
  2. $newfile = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/php-files';
  3.  
  4. if (!rename($file, $newfile)) {
  5. echo "przenoszenie plików z $file, nie powiodło się\n";
  6. }

przenosi ci do roota hostingu, folder php-files/

generalnie możesz wrzucić plik ze skryptem do przenoszenia równolegle z php-files/ i wtedy $file = "php-files";
Fafu
Program WinSCP pozwala na kopiowanie na serwerze.
marian2299
Piotrekkr, nie działa. Żadnego błędu, pusta strona.
piotrekkr
Umieściłeś skrypt równolegle z katalogiem który chcesz przenieść? daj na początku skryptu jeszcze error_reporting(E_ALL);

1. $file = "php-files";
  2. $newfile = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/php-files';
  3.  
  4. if (!rename($file, $newfile)) {
  5. echo "przenoszenie plików z $file, nie powiodło się\n";
  6. }else{
  7. echo 'Przeniesiono';
  8. }
marian2299
Tzn, teraz utworzyło mi folder "php-files". A ja chciałem do głównego katalogu. Jak dałem : $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']; to się nie powiodło.
piotrekkr
Jak chcesz folder wyżej to jeśli skrypt jest równolegle z przenoszonym folderem dajesz:

[php]
error_reporting(E_ALL);
$file = "php-files";
$newfile = realpath(dirname(__FILE__).'/../').'/php-files';

if (!rename($file, $newfile)) {
echo "przenoszenie plików z $file, nie powiodło się\n";
}else{
echo 'Przeniesiono';
}
znasz w ogóle dokładną ścieżkę do głównego katalogu ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.